n/a

Terina od orade i paprike

04.03.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Terina je jelo vrlo slično pašteti, no od nje se razlikuje po tome što se priprema u specifičnoj istoimenoj posudi. Za nju je također karakteristično da se u toj posudi i servira, dok se paštete serviraju stvrdnute i izvađene iz kalupa

SASTOJCI:

7 listova želatine
500 ml ribljeg temeljca (od glave, kostiju, mrkve, luka, lovora, limuna, češnjaka, peršina)
1 žličica nasjeckanog svježeg peršina
3 češnja češnjaka, narezanog na ploške
3 žute paprike
3 crvene paprike
4 fileta (od oko 120g) orade, očišćene od kostiju
3 žlice maslinovog ulja
sol i papar

PRIPREMA:

Namočite želatinu u zdjelu hladne vode, da omekša. Kad omekša, istisnite višak tekućine iz želatine i vratite je u posudu. Zagrijte temeljac i procijedite ga u posudu s želatinom. Promiješajte da se želatina rastopi. Umiješajte peršin i pustite da se ohladi.
Pomagalom za guljenje krumpira ogulite kožu paprika, razrežite ih na pola, odstranite sjemenke i membrane i narežite na duže trake.
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u tavi i pirjajte paprike i češnjak oko 10 minuta dok ne omekšaju. Izvadite iz tave i ocijedite na kuhinjskom papiru. 
Lagano posolite filete orade.
Obrišite tavu i zagrijte ostatak ulja dok nije jako vruće i pecite filete ribe sa strane kože dok meso gotovo sasvim ne pobijeli. Okrenite i pecite još tridesetak sekundi sa strane mesa.
Ostavite da se malo ohlade prije nego što počnete slagati terinu.
Obložite kalup za terine (oko 22x8 cm) plastičnom folijom.
Položite dva fileta na dno posude. Prekrijte filete polovicom paprika. Prelijte s dovoljno temeljca sa želatinom da prekrije prvi sloj. Nastavite s ostatkom ribe i paprika te prelijte s još temeljca. Preklopite plastičnu foliju preko paprika i stavite u hladnjak na nekoliko sati, da se želatina stisne.
Narežite terinu na ploške i poslužite sa salatom.