ODGOVOR ŠEFU OPORBE

Tepeš: Milanović me uvrijedio. Za dom spremni? Ovisi o kontekstu

27.01.2016 u 14:13

Bionic
Reading

Institucije moraju raditi svoj posao i na njima je da donesu svoj pravorijek, kazao je potpredsjednik Sabora i šef HSP-a AS Ivan Tepeš komentirajući slučaj ministra branitelja Mije Crnoje, a odgovorio je i na kritike šefa oporbe SDP-ova Zorana Milanovića ustvrdivši da nije niti fašist, niti profašist, a bivši premijer ga napada jer ne može pričati o gospodarstvu

'Institucije moraju raditi svoj posao, ne možemo se služiti nekim javnim linčevima kao što ja sad doživljavam od strane bivšeg premijera. Moraju postojati dokazi i onda kada institucije odrade svoj posao, moj stav je tu nebitan, nego se moraju poštovati zakoni', poručio je Tepeš komentirajući brojne afere Crnoje i opetovao da sve što zna, zna samo iz medija, a sankcije treba snositi tek kad institucije odrade svoj posao.

Premda su ga novinari u Saboru podsjetili da je Crnoja sam priznao da se, doduše, 'u najboljoj namjeri za sebe' ogriješio o zakon, Tepeš je ostao pri svome pa usput dometnuo da 'svi moraju poštivati zakone Republike Hrvatske, ali treba postojati i politička odgovornost. 'Ako je bilo nešto protivno zakonu, treba se snositi posljedice, ne mogu zagovarati da se krši zakon', rekao je Tepeš.

'Nisam vidio još ni jedan papir, a kad vidimo o tome ćemo razgovarati. Svi moraju poštivati zakone. Naravno da mora postojati politička odgovornost, naravno da je svi moramo imati, ali kada se dokaže da je netko prekršio zakon - onda mora biti sankcioniran, snositi posljedice', kazao je Tepeš, kojega je šef SDP-a Zoran Milanović prozvao da je 'ulični duhovni huškač i da bi trebao biti smijenjen jer je sudjelovao u jučerašnjem 'filofašističkom maršu' nakon što je Vijeće za elektroničke medije privremeno 'ugasilo' Z1 zbog govora mržnje njezina novinara Marka Juriča.

Tepeš: Ja nisam ni fašist, niti profašist

'Mene zanima tko će sada reći da je to govor mržnje - to je ono o čemu sam ja govorio i zbog čega sam bio jučer na prosvjedu, to su ta dvostruka mjerila. On je sad sve nas nazvao profašistima, pronacistima, uvrijedio nas - to su teške optužbe. Mene zanima kako ću ja sad na cesti, kako će netko čiji su djedovi bili žrtve fašista, mene gledati čudno, bez argumenata, a ja niti sam fašist, niti sam profašist', uvjeren je Tepeš.

'Mene zanimaju svi oni koji su dušebrižnici i koji brinu o tome tko se koristio govorom mržnje – zanima me hoće sada reagirati na Milanovića. Pozivam sve institucije koje se bave time kao što su vrlo brzo bili ažurni kod Z1 televizije da sankcioniraju ovakvo iznošenje javnog stava Milanovića, iako ga ja razumijem - jer on ne može pričati o gospodarstvu, to je njemu sklizak teren i ništa nije napravio u protekle četiri godine i onda se bavi lovom na vještice i izmišlja imaginarne fašiste', kazao je šef HSP-a AS.

'Za dom spremni' - Tepešu ovisi o kontekstu

S obzirom na to da je jučer bio sudionik prosvjeda na kojem se pod krinkom slobode govora izvikivalo 'Za dom spremni', upitan je li on ga čuo i što o njemu misli, Tepeš je potvrdio i rekao: 'Čuo sam i bila je i zastava HOS-a na kojoj piše ta oznaka - ako je tu u kontekstu pozdrava iz Domovinskog rata, onda nije ništa sporno, ali je za osudu ako je iz konteksta Drugog svjetskog rata'.

Upitan u kojem je on kontekstu doživio jučerašnje izvikivanje, Tepeš je rekao da ga je on doživio u kontekstu Domovinskog rata te poručio da ako je riječ o ovom drugom kontekstu, tada ga osuđuje pa je i ustvrdio: 'Uvijek ću oštro osuđivati svaki zločin i nikada ga neću relativizirati'.