OSMOGODIŠNJI MANDAT

Tena Šimonović Einwalter nova pučka pravobraniteljica

19.03.2021 u 14:31

Bionic
Reading

Pravnica Tena Šimonović Einwalter nova je pučka pravobraniteljica, odlučio je u petak Hrvatski sabor tajnim glasovanjem. Za njen izbor glasovalo je 115 zastupnika, a druga kandidatkinja, pravnica Sandra Hančić, dobila je jedan glas, izvijestio je potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner

Šimonović Einwalter, koja je izabrana na mandat od osam godina, dolazi iz Ureda pravobranitelja, od 2013. bila je zamjenica prethodne pučke pravobraniteljice Lore Vidović kojoj je mandat istekao 1. ožujka i nije se natjecala za novi.

Od 2003. radno je iskustvo stjecala u Ministarstvu za europske poslove i Ministarstvu vanjskih poslova, a u Uredu pučkog pravobranitelja je od 2008. godine.

Pučki pravobranitelj je opunomoćenik Sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, u svom je radu samostalan i neovisan. Pravobranitelj ima najmanje troje zamjenika koje, na njegov prijedlog, bira Sabor na osam godina.

Pučki pravobranitelj i njegovi zamjenici imaju imunitet, kao i saborski zastupnici te se na njih na odgovarajući način primjenjuju odredbe Ustava o imunitetu zastupnika. Ne mogu obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost, niti biti članovi političke stranke.

Na javni poziv za pravobranitelja prijavilo se petero kandidata, nakon što je jedna kandidatura 'otpala' jer nije imala potpunu dokumentaciju te su obavljeni razgovori s četvero preostalih, Saboru su na izbor predložene Šimonović Einwalter i Hančić.

Javni poziv definirao je da za pravobranitelja može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij prava, najmanje 15 godina radnog iskustva u struci.

Tražilo se i da bude istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda, odnosno vladavine prava, osoba koja nije osuđivana i protiv koje se ne vodi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti te osoba koja nije član političke stranke.