U SLOVENIJI

Temeljita i stručna analiza Rehnova plana

30.04.2009 u 17:09

Bionic
Reading

Slovenska vlada u četvrtak nije raspravljala o najnovijem prijedlogu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna o rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom, a predsjednik vlade Borut Pahor izjavio je nakon sjednice da će Slovenija na Rehnov prijedlog odgovoriti tek nakon temeljitih stručnih i političkih konzultacija.

"Pravni stručnjaci pripremili su nacrt naših stajališta o zadnjem Rehnovu prijedlogu. Oni će do srijede idućeg tjedna donijeti konačan prijedlog stajališta, kako bi se o njemu izvijestile parlamentarne stranke, a onda će u četvrtak o tome odlučivati vlada", rekao je Pahor.

Nakon sjednice vlade, na kojoj se raspravljalo o sve dubljoj gospodarskoj krizi, Pahor je na konferenciji za novinare odgovarao na pitanja o odnosima s Hrvatskom i najnovijem Rehnovu prijedlogu. Rekao je kako očekuje da će, kad vlada u četvrtak prihvati primjedbe na Rehnov prijedlog, sutradan o tome raspravljati i zauzeti stajalište parlamentarni odbor za vanjsku politiku.

U tjednu nakon toga odgovor bi trebao biti poslan u Bruxelles, odakle se onda čeka odgovor na naš odgovor, objasnio je Pahor.

Na upit što očekuje od susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i kad bi se mogli sastati, odgovorio je kako očekuje korak naprijed, ali da sastanak ne bi bio plodonosan ako se susretnu prije nego se Slovenija i Hrvatska očituju o Rehnovu prijedlogu.

"Vjerujem da to razumije i premijer Sanader", rekao je Pahor.

Objasnio je da je slovensko-hrvatski granični prijepor otvoren već 18 godina te da je njegova vlada odlučila da se to riješi, a ne da se odgađa, što bi poslije izazvalo još gore stanje u odnosima s Hrvatskom.

Dodao je, međutim, da će Slovenija uzeti sve potrebno vrijeme da se o tome odluči uz "temeljite" političke i pravne konzultacije u zemlji.

"Prijepor je otvoren već 18 godina i mogli smo ga pomesti pod tepih, tako da se ne rješava, ali nismo tako odlučili", rekao je Pahor.

Vlada to odlučno želi riješiti, ima svoje prioritete, ali za odluku o Rehnovu prijedlogu kako bi se konačno riješilo granično pitanje treba dodatne političke konzultacije i zato neće popustiti pritiscima da se ubrza taj postupak, objasnio je Pahor.