reagiranje

'Tehnika nije izbačena s gradilišta Westgate Split, već je raskinula ugovor zbog neplaćanja'

28.10.2019 u 13:42

Bionic
Reading

Na članak pod naslovom 'Tehnika izbačena s gradilišta najvišeg nebodera u Hrvatskom, preostala dva kata zidat će Austrijanci', objavljenog na tportalu 22. listopada, reagirali su iz tvrtke TEHNIKA

"Već sam naslov članka „Tehnika izbačena s gradilišta najvišeg nebodera u Hrvatskoj, preostala dva kata zidat će Austrijanciu cijelosti je netočan, jer nije istina da je TEHNIKA izbačena sa gradilišta, već je TEHNIKA Naručitelju WESTGATE TOWER d.o.o. izjavila raskid ugovora zbog nepridržavanja ugovornih obveza, prvenstveno neosiguravanja i neplaćanja sredstava potrebnih za izgradnju AB konstrukcije narednih etaža objekta.

S tim u vezi je očito i netočan daljnji navod kako je preuzimanjem od strane LSG Group „iz igre potpuno izbačen dosadašnji izvođač, tvrtka Tehnika d.d.“ jer je, kako je rečeno TEHNIKA Naručitelju izjavila raskid Ugovora i odlazak sa gradilišta, pa očito nije „izbačena“.

TEHNIKA d.d., bez obzira na postupak predstečajne nagodbe koji je u toku, uredno posluje i u pogledu izgradnje objekta WESTGATE B uredno je izvršavala svoje obveze. U prvoj fazi, u vrijeme dok i nije bio u toku postupak predstečajne nagodbe, TEHNIKA d.d. izvela je izgradnju AB konstrukcije podzemnnih – 6 etaža objekta, i te je te radove WESTGATE TOWER d.o.o. platio sa zakašnjenjem od cca 2 godine. Nakon toga izvela je do studenog 2017.g. radove na izgradnji AB konstrukcije nadzemnih 18 etaža (prizemlje + 17). Na nastavak izgradnje AB konstrukcije dodatnih 10 etaža čekalo se skoro 18 mjeseci u kojem je WESTGATE TOWER sa zakašnjenjem ishodio dozvolu i osigurao potrebna sredstva za izgradnju.

  • +8
Gradilište B tornja Westgate Towera Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

TEHNIKA je više puta pisanim putem pozivala WESTGATE TOWER da osigura i uplati sredstva za gradnju daljnjih etaža, a u vezi toga su i održana dva sastanka s predstavnicima WESTGATE TOWER d.o.o., no koja se uplata nije dogodila, očito zato jer sredstava nije bilo, radi čega je TEHNIKA, nakon izgrađenih 25 etaža izjavila raskid ugovora.

Nadalje, potpuno je netočna i nesitinita informacija da je „Nakon što se Tehnika našla u poslovnim problemima nastavak radova početkom ove godine ugovoren je s međunarodnom tvrtkom LSG Group po principu 'ključ u ruke'. No Tehnika je potom ušla u postupak predstečajne nagodbe, što joj je omogućilo da nastavi izvoditi radove na armirano-betonskoj konstrukciji objekta do trenutka završetka tranzicije“.

Istina je naime da je TEHNIKA cijelo vrijeme, kako je gore i opisano, bila Glavni izvođač radova na izgradnji AB konstrukcije objekta Westgate B, dok je sa tvrtkom LSG Group Naručitelj WESTGATE TOWER zaključio ugovor o izvođenju radova i elektroinstalacija, a ne radova koje je izvodila TEHNIKA.

Na nastavak radova na izgradnji AB konstrukcije čekalo se isključivo do trenutka dok WESTGATE TOWER nije osigurao potrebna sredstva, i to nije bilo niti u kakvoj vezi sa predstečajnim postupkom TEHNIKE.

Što se tiče financiranja izgradnje objekta, prema saznanjima TEHNIKE, HBOR financira izgradnju 18 etaža objekta (P+17) ali ne kompletnu izgradnju do pune funkcionalnosti ostalih 10 etaža.

TEHNIKA još posebno napominje da je za Naručitelja koji je vlasnički i personalno povezan sa WESTGATE TOWER, tvrtku S.B. TORANJ (isti direktor, a osnivač-vlasnik supruga osnivača WESTGATE TOWER) izgradio objekt Westgate A, u kojem od prosinca 2016. posluje OTP Splitska banka, a da TEHNICI do danas nije plaćeno cca 19,0 mil. Kn, a u vezi čega je TEHNIKA podnijela tužbu", navodi se u reagiranju TEHNIKE.