SPLITSKI WESTGATE

Tehnika izbačena s gradilišta najvišeg nebodera u Hrvatskoj, preostala dva kata zidat će Austrijanci

22.10.2019 u 11:43

Bionic
Reading

Tvrtka LSG Group potpuno je preuzela gradilište Dalmatia Towera u Splitu, nebodera koji će s 27 katova i 115 metara visine službeno biti najviši u Hrvatskoj - objavili su u utorak investitori iz tvrtke Westgate Tower. Time je iz igre potpuno izbačen dosadašnji izvođač, tvrtka Tehnika d.d., koja se već dulje vrijeme nalazi u poslovnim poteškoćama i postupku predstečajne nagodbe

Sam toranj trenutno je izgrađen do 25. etaže i visine od 95 metara, no prošlog tjedna s gradilišta je uklonjena jedna od dviju dizalica, pa se počelo spekulirati o zastoju, čak i nedostatku sredstava. Investitori sada to demantiraju i napominju da cijeli projekt financira Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR).

U ovom objektu, smještenom uz nedavno izgrađen toranj sa sjedištem OTP banke Hrvatska, nalazit će se prvi hrvatski hotel iz lanca Courtyard by Marriott. Dovršetak je planiran koncem iduće godine.

'U ovom trenutku, kada objekt ima 25 od ukupnih 27 etaža, ostvarili su se i uvjeti da glavni izvođač radova, austrijska tvrtka LSG Grupa, u potpunosti preuzme koordinaciju svih radova na objektu', objasnio je predstavnik tvrtke investitora Davor Pavlov.

Nakon što se Tehnika našla u poslovnim problemima nastavak radova početkom ove godine ugovoren je s međunarodnom tvrtkom LSG Group po principu 'ključ u ruke'. No Tehnika je potom ušla u postupak predstečajne nagodbe, što joj je omogućilo da nastavi izvoditi radove na armirano-betonskoj konstrukciji objekta do trenutka završetka tranzicije, odnosno preuzimanja kompletnog gradilišta od strane LSG Grupe. Sada će i taj dio, odnosno dogradnju preostalih nekoliko etaža, također odraditi austrijska tvrtka koja na donjim katovima zgrade već postavlja fasadu, uvodi instalacije i uređuje interijer.

'Bez obzira na to što su uslijed procesa preuzimanja gradilišta od strane LSG Grupe privremeno zaustavljeni radovi na konstrukciji, završetak izgradnje Dalmatia Towera planiran je u drugoj polovici 2020. godine. Jako smo zadovoljni profesionalnim pristupom LSG Grupe, sigurni smo u njihovu stručnost i sposobnost završetka radova u zadanim rokovima', dodao je Parlov.

  • +8
Gradilište B tornja Westgate Towera Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL