uništena zemlja

Talibani zauzeli barem 28 okruga, američke snage nastavljaju s povlačenjem

04.07.2021 u 19:35

Bionic
Reading

Talibanski militanti preuzeli su kontrolu nad barem 28 okružnih središta u osam afganistanskih provincija proteklog tjedna, dramatično pojačavši svoju kampanju uoči punog povlačenja američke vojske iz ratom uništene zemlje

Samo u sjeveroistočnoj provinciji Badahshan, militanti su zauzeli barem 11 okruga preko vikenda, prema riječima lokalnih dužnosnika.

Mnoge pale okruge sigurnosne snage su jednostavno napustile bez borbe, rekli su članovi lokalnih vijeća. Navodno su snage sigurnosti izgubile moral zbog manjka zračne pomoći i drugih zaliha koje ne mogu na vrijeme doći do ugroženih područja.

Borbe u Badahshanu raselile su nekoliko stotina obitelji, rekli su dužnosnici.

Otkad su međunarodne snage počele s povlačenjem iz Afganistana početkom svibnja, četvrtina okruga u zemlji pala je u ruke islamista.

U petak, sva međunarodna vojska napustila je pistu u Bagramu, najvećoj američkoj vojnoj bazi u Afganistanu. Washington želi završiti povlačenje svoje vojske do kraja kolovoza.

Nedavne ofenzive talibana uglavnom su ciljale sjever zemlje. Prema Afganistanskoj analitičkoj mreži, kabulskom trustu mozgova, cilj je spriječiti stvaranje opozicije na sjeveru.

U međuvremenu, talibani su osvojili teritorij u mjestu svoga nastanka u južnjačkoj provinciji Kandahar i jugoistočnoj provinciji Gazni, prema riječima službenika.

Dok se američka vojska povlači, afganistanske kopnene snage sigurnosti vjerojatno će se suočiti s ozbiljnim problemima zbog manjka podrške iz zraka.

Afganistanske zračne snage su tijekom godina usavršavane, no i dalje nisu usporedive s američkima.