na rubu rata

Teheran i Moskva upozoravaju Amerikance

21.06.2019 u 12:47

Bionic
Reading

Iran je u petak upozorio Sjedinjene Države da će se braniti od eventualnog napada, a Rusija optužila Washington da dovodi situaciju do ruba rata, nakon što je New York Times objavio da je američki predsjednik Donald Trump prvo odobrio napad na iranske ciljeve, a zatim u zadnji trenutak povukao odluku

Tome je prethodilo iransko obaranje američke bespilotne letjelice iznad Hormuškog tjesnaca u četvrtak. Iran tvrdi da je dron bio u njegovom zračnom prostoru, a Amerikanci da je bio u međunarodnom.

Trump je odmah nakon rušenja letjelice taj potez nazvao 'golemom pogreškom'.

NYT je objavio da je nakon toga Trump odobrio vojne napade protiv Irana u znak odmazde za rušenje bespilotne letjelice Global Hawk vrijedne 130 milijuna dolara, ali se predomislio kad u zrakoplovi već bili u zraku.

Trump je prvotno odobrio udare na mali broj odabranih ciljeva kao što su radarski i raketni sustavi, navodi se u izvješću visokih dužnosnika administracije koji su uključeni ili su informirani o raspravama.

Udari su bili zakazani za petak prije zore kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile, dodaje se.

Zrakoplovi su bili u zraku, a brodovi na pozicijama, ali nijedna raketa nije ispaljena, jer je došla zapovijed da se odustaje, rekao je jedan visoki dužnosnik američke administracije.

Nije jasno hoće li se napadi na Iran ipak dogoditi, kao što nije poznato što je razlog otkazivanju udara.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da Iran ima 'neoborive dokaze' koji pokazuju da je Global Hawk bio u iranskom zračnom prostoru.

Iranska državna televizija u prilog tome objavila je snimke koje je predstavila kao ostatke američkog drona.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragči prenio je potom poruku Washingtonu putem iranskog veleposlanika u Švicarskoj.

'Iran ne želi rat', rekao je Aragči.

Međutim, upozorio je 'američke snage da ne poduzimaju nikakve nepromišljene poteze u regiji' i dodao da će Iran braniti 'svim sredstvima protiv agresije', kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u petak je zatražio od svih strana da pokažu suzdržanost i kazao da je Moskva zabrinuta zbog tenzija između Washingtona i Teherana.

Prije njega, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov pozvao je Washington da odmjeri moguće posljedice sukoba s Iranom i kazao da izvješće NYT-a pokazuje da je stanje iznimno opasno.

Zrakoplovne kompanije izbjegavaju iranski prostor

U znak opreza, Američka savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) u četvrtak je izdala hitan nalog kojim zabranjuje američkim kompanijama letove iznad dijelova iranskog teritorija zbog pojačanih napetosti u tom području. Nakon odluke FAA, uslijedile su slične odluke više drugih zrakoplovnih kompanija.

Nalog za zabranu letova iznad dijelova Perzijskog zaljeva i Hormuškog tjesnaca izdan je nekoliko sati nakon što je zrakoplovna kompanija United Airlines otkazala letove između zračne luke Newark u New Jerseyju i glavnog indijskog financijskog središta Mumbaija, koji lete kroz iranski zračni prostor, zbog sigurnosne procjene nakon što je Iran oborio američku bespilotnu letjelicu.

Sličnu odluku donio je i nizozemski KLM, australski Quantas, njemačka Lufthansa i britanski British Airways.