UZ ISPRIKU I DONACIJU KLAIĆEVOJ

Tarik sigurno u 'Milijunašu' do kraja godine

02.10.2009 u 12:01

Bionic
Reading

'Tarik Filipović kao voditelj 'Milijunaša' ima ugovor s HRT-om do kraja godine, odnosno do 31. prosinca 2009. i odradit će ga do kraja', kazao je ravnatelj HTV-a Blago Markota na hitnoj sjednici Programskog vijeća HRT-a koja je sazvana povodom Tarikove izjave u emisiji koja je prikazana 24. rujna, kada je izrazio sumnju u trošenje humanitarnih sredstava za Dječju kliniku u Klaićevoj ulici u Zagrebu

Markota je istaknuo da je s Tarikom u četiri oka dogovoreno kakva će novčana kazna biti, ali je odbio s tim izlaziti van jer je to dio poslovnog odnosa. Markota je potvrdio i medijske napise prema kojima će Tarik donirati dio svog honorara za kliniku u Klaićevoj, ali nije rekao o kojoj je svoti riječ dodavši samo kako nije točna brojka (45.000 kuna - op. a.) s kojom se spekuliralo u medijima.

Glumac nije htio nagađati što će biti nakon isteka ugovora s HRT-om, a žaljenje zbog učinjenog izrazio je još jednom na sjednici Vijeća HRT-a.

Kosor: Tarik je brand

'Svjesna velike potpore koju voditelj uživa u javnosti, vjerujem da je nužno omogućiti gospodinu Filipoviću da još jedanput javno kaže da mu je žao. Svi u poslu griješimo. Mislim da je on uistinu nešto što bi se moglo nazvati brand', kazala je premijerka Kosor, izvijestila je Hrvatska televizija.

'Na televiziji sam suradnik 14 godina, a zadnjih sedam godina radim na različitim kvizovima. Rad na televiziji ulazi u najljepše godine mog života, iako sam radio i poslove koje nisam trebao raditi. Rekao sam rečenicu koju, kad sam pročitao, nisam vjerovao da sam je rekao. Zapravo sam htio reći nešto drugo.

Svoje žaljenje sam odmah izrazio i predložio sam da se javno ispričam, ali sam telefonski bio obaviješten da se ne moram pojaviti na snimanju. Očito je da je procedura kuće drukčija jer se ona sama ispričala. Sve se moglo riješiti drukčije. Trebali smo to napraviti brzo, gospodski i u interesu kuće jer, složit ćete se, svi smo apsolutno na gubitku', kazao Filipović.

Osim navedenog, ravnatelj HTV-a donio je i prijedlog odluke po kojoj će se urednica Zabavnog programa Elizabeth Homsi kazniti s oduzimanjem 10 posto plaće, dok je situacija s urednikom Kontakt programa Marijom Sedmakom i urednicom 'Milijunaša' Majom Jurković još uvijek u proceduri, te će o njihovoj smjeni i premještanju na drugo radno mjesto odlučiti glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić.

Premda je izvanredna sjednica sazvana samo s jednom točkom dnevnog reda – 'slučaj Milijunaš', potrajala je gotovo punih pet sati, a uz brojna polemiziranja, povišene i disonantne tonove donesen je zaključak po kojem 'Vijeće HRT-a smatra da je direktor programa HTV-a Domagoj Burić ispravno postupio pravovremeno reagirajući na uredničke propuste u emisiji 'Tko želi biti milijunaš?' emitiranoj 24. rujna, nakon nesmotrene izjave voditelja te emisije, a kako bi se izbjegla moguća veća šteta za HRT'.

Zaključak sjednice, treba reći, nije donešen jednoglasno jer je dio vijećnika (Jašić, Bahtijari, Škrabalo, Janjanin) smatrao da je Burić, iako je reagirao pravovremeno i upozorio na propuste u emisiji, prekršio ovlasti suspendiravši Tarika, što nije u njegovoj ingerenciji, o čemu navodno postoji i pisani trag koji vijećnici nisu dobili na uvid, a usto mu na dušu stavljaju da je tom ishitrenom odlukom naštetio ugledu kuće.

Burić se od napada branio objašnjenjem da je on samo pokrenuo postupak, obavijestivši o svemu Markotu, a suspenzija je, prema njegovim riječima, bila samo prijedlog koji je povučen kada se Tarik javno ispričao.

'Tarik se ispričao i nema razloga da ne vjerujemo da će jednako kvalitetno i dalje obavljati svoj posao', kazao je Burić

Iako je Markota najavio kazne za Burića i urednicu informativnog programa Hloverku Novak-Srzić, ali tek nakon što vidi hoće li Sutlić kazniti njega, čini se da, nakon zaključka Vijeća u kojem se Burića amnestira od bilo kakve krivnje, od mogućih sankcija za krupne ribe u prisavskom hranidbenom lancu neće biti ništa.