NASJELI NA SATIRU

Tanjug objavio da se Hrvatska neustavno odcijepila od SFRJ

14.08.2014 u 14:52

Bionic
Reading

Srpska nacionalna novinska agencija Tanjug objavila je danas vijest pod naslovom 'Ustavni sud Hrvatske: neustavna odluka o odcjepljenju od SFRJ', koju je prenio od hrvatskog satiričnog portala News Bara

U tekstu ove vješto napisane pravne satire navodi se da je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec pojasnila da je sud u toj odluci našao i diskriminatorne elemente, jer se SR Hrvatska stavlja u povoljniji položaj od ostalih republika i pokrajina koje su ostale u sastavu Jugoslavije.

Pisac teksta Vladimir Lučić (krivo navedeno ime autora satirične vijesti), pouzdano izvještava Tanjug, podsjeća kako je prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio Vladimir Šeks kako bi pokazao da ima dobar smisao za humor. No, kako je ubrzo počeo rat, prijedlog je završio na dnu ladice koja se nije otvarala sve do siječnja 2013. godine.

Ovo nije prvi put da regionalni mediji nasjedaju na vijesti iz News Barove kuhinje. U lipnju prošle godine, nekoliko srpskih i makedonskih medija prenijeo je izmišljenu vijest o tome kako će Hrvatska zbog ulaska u EU mijenjati tekst svoje himne.

No ovoga puta grešku je napravila nacionalna novinska agencija, a vijest su prenijeli i neki drugi srpski mediji, poput Večernjih novosti (koje su je ubrzo izbrisale) i Novog magazina. Ako je uzrok ovom gafu vrućina, koja još uvijek nije popustila istočno od Bjelovara, nadamo se da će kolegama što prije stići famozna ciklona i donijeti poneku točnu vijest. Baš tako, naime, glasi aktualni slogan agencije Tanjug – tačno