PLIN MORA TEĆI

Talijanski Ustavni sud unatoč maslinarima dozvolio gradnju Transjadranskog plinovoda

28.03.2017 u 13:43

Bionic
Reading

Unatoč nizu prosvjeda stanovnika južne talijanske pokrajine Apulije, talijanski Ustavni sud donio je u ponedjeljak odluku kojom se dopušta izgradnja Transjadranskog plinovoda (TAP)

Kako javljaju agencije, Ustavni sud je kao neosnovane odbio zahtjeve gradskih vlasti Melendugna koje su upozorile da bi izgradnja mogla narušiti ekološku ravnotežu.

Izgradnji plinovoda se, naime, ispriječio maslinik star četiri stoljeća koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Maslinik u Melendugnu nalazi se u Apuliji, regiji koja je među liderima u talijanskoj proizvodnji maslina, pa je lokalno stanovništvo pokušalo zaustaviti radove na 876 kilometara dugom plinovodu koji bi trebao dovoditi plin iz Azerbajdžana i time podmirivati 10 posto europskih potreba te smanjiti ovisnost o ruskom plinu.

U svibnju pretprošle godine talijanska vlada je odobrila gradnju, ali uz uvjet da se 10.000 stabala maslina u Apuliji presadi i zatim vrati na staro mjesto. Lokalne vlasti su odbile prijedlog, tvrdeći kako bi presađivanje 400 godina stare masline izložilo riziku od bakterije koja je prije nekoliko godina uništila desetke tisuća stabala. Pritom su predložile skretanje rute, no konzorcij plinovoda kazao je da je promjena rute neizvediva.