POTPISAN UGOVOR

Rusija i Turska grade plinovod ispod Crnog mora

10.10.2016 u 21:32

Bionic
Reading

Rusija i Turska su u ponedjeljak potpisale ugovor o izgradnji plinovoda Turski tok (TurkStream) za dopremu ruskog plina u Europu preko Crnog mora, izvijestili su novinari AFP-a s mjesta događaja

Na susretu koji je trajao više od sata i četrdeset minuta, ruski predsjednik Vladimir Putin i turski Recep Tayyip Erdogan dogovorili su se o uvjetima izgradnje tog velikog energetskog projekta kojim je zapečaćena njihova pomirba nakon teške diplomatske krize koju je prouzročilo tursko rušenje ruskog bombardera iznad sirijsko-turske granice u studenome 2015.

Vijest o projektu Turski tok objavljena je krajem 2014. kada se doznalo da se, u jeku ukrajinske krize, odustaje od projekta Južni tok koji je trebao prolaziti Crnim morem a zaustavila ga je Europska unija.

Potpisani ugovor 'predviđa izgradnju dvaju krakova' iz kojih se sastoji taj plinovod ispod Crnog mora, rekao je novinarima glavni direktor Gazproma Aleksej Miler. 'Kapacitet jednog kraka je 15,75 milijarda prostornih metara plina na godinu', dodao je.

Ugovor su u ponedjeljak navečer u nazočnosti Putina i Erdogana potpisali ministri energetike dviju zemalja, nekoliko sati nakon početka 23. Svjetskog energetskog kongresa u Istanbulu. Ruskom predsjedniku je to bio prvi posjet Turskoj nakon pomirbe dviju zemalja.

'Vjerujem da ćemo uspješno dovršiti proces normalizacije tursko-ruskih veza', rekao je Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Unatoč približavanju koje su nedavno počeli, Rusi i Turci se i dalje spore oko sirijskog pitanja: prvi su veliki saveznici predsjednika Bashara al-Assada a drugi pomažu pobunjenicima koji žele svrgnuti vlast.