260 mrtvih i nestalih

Talijanski sud u rujnu odlučuje hoće li suditi časnicima nakon potonuća broda s migrantima 2013.

24.06.2019 u 21:39

Bionic
Reading

Talijanska sutkinja je za 16. rujna zakazala ročište na kojemu će odlučiti treba li suditi dvojici časnika mornarice i obalne straže nakon potonuća broda 2013. u kojemu se utopilo i nestalo više od 260 migranata. Talijanska obalna straža je 11. listopada 2013. primila prvi poziv u pomoć s broda na kojemu je bilo gotovo 480 Sirijaca i Palestinaca, među kojima stotinjak djece.

Rim i Valetta su se nekoliko sati sporili oko toga tko je nadležan za spašavanje migranata. Brod je bio na području malteške službe za potragu i spašavanje i samo 60 milja od talijanskog otoka Lampeduse, a talijanski patrolni brod Libra bio je na jedva 45 minuta odatle.

Brod je potonuo i 26 osoba je izgubilo život, više od 240 se vode kao nestale, među njima šezdesetak djece.

Tužba koju su u Italiji podnijeli preživjeli sudionici nesreće dugo se nije pomakla s mrtve točke sve dok u dokumentarnom filmu novinara Fabrizia Gattija nisu objavljene audiosnimke komunikacije spasilačke službe i broda.

Nakon saslušanja u ponedjeljak sutkinja zadužena za taj predmet odgodila je do 16. rujna odluku o nadležnosti za pokretanje sudskog postupka koji bi mogao početi tek za jednu do dvije godine.

No pitanje je ponovo postalo aktualno.

U danima nakon potonuća koje se dogodilo tjedan dana nakon brodoloma u kojemu se blizu Lampeduse utopilo 366 ljudi, Italija je zapravo preuzela odgovornost za spašavanje na čitavom području između Sicilije i Libije.

No nakon dolaska na vlast populističke vlade u lipnju 2018., talijanska obalna straža ponovo preusmjerava pozive za pomoć koji ne dolaze isključivo s područja njihov nadležnosti prema Malti i Libiji.