Giuseppe Conte

Talijanski premijer sucima: prestanite opravdavati ubojstva žena

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.03.2019 22:53
  • Objavljeno 14.03.2019 u 22:52
Talijanski premijer Giuseppe Conte

Talijanski premijer Giuseppe Conte

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Talijanski premijer Giuseppe Conte u četvrtak je kritizirao suce koji su priznavali olakotne okolnosti ubojicama žena jer su zločine počinili u afektu, zbog ljubomore ili razočaranosti. Obiteljsko nasilje veliki je problem u Italiji, a ovog su mjeseca dvije umanjene kazne izazvale bijes javnosti jer su suci u obrazloženjima govorili o povrijeđenim osjećajima muškaraca koji su ubili svoje žene ili djevojke.

Prizivni sud u Bologni prepolovio je na 16 godina kaznu muškarcu koji je zadavio svoju suprugu 2016. u stanju koje je sudski psihijatar proglasio "emocionalnom i strastvenom olujom".

Ubojica je pronašao poruke drugih muškaraca u mobitelu svoje supruge, a ona mu je rekla da želi prekinuti njihovu vezu.

U drugom slučaju, u Genovi, muškarac koji je izbo svoju suprugu do smrti dobio je 16 godina zatvora umjesto 30 koliko su tražili tužitelji. Sudac je odlučio da je ubojica bio vođen "bijesom i očajem, dubokim razočaranjem i gnjevom".

Muškarac je otkrio da njegova supruga nije ostavila svog ljubavnika kao što mu je obećala.

U vrijeme žestokih kritika aktivistica za ženska prava u raspravu se uključio i Conte, po zvanju odvjetnik. Na Facebooku je napisao da, iako suci trebaju ostati neovisni, ovakvi slučajevi otvaraju pitanja kulture koja on mora komentirati.

"Moramo snažno razjasniti da nikakva EMOCIONALNA REAKCIJA, NIKAKVI OSJEĆAJI, KOLIKO GOD BILI INTENZIVNI, ne mogu opravdati ili ublažiti težinu ubojstava žena", napisao je Conte, koristeći velika slova kako bi naglasio svoju poruku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!