veliki posao

Conte kaže da je sporazum s Kinom 'savršeno kompatibilan' s EU-om i NATO-om

13.03.2019 u 11:11

Bionic
Reading

Italija neće iznevjeriti svoje saveznice u EU-u i NATO-u svojim planom da potpiše sporazum s Kinom vezano uz njezinu inicijativu 'Jedan pojas, jedan put' (BRI), rekao je talijanski premijer Giussepe Conte

BRI je ogromni infrastrukturni projekt koji povezuje Kinu s Euroazijom i Afrikom. Očekuje se da će Italija potpisati memorandum o razumijevanju vezano uz taj projekt idući tjedan, tijekom posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga.

"(Predloženi sporazum) u potpunosti je ekonomski i komercijalni, savršeno kompatibilan s našom pozicijom u NATO-u i integriranom europskom sustavu", rekao je Conte za list Corriere della Sera od srijede.

Italija će biti prva zemlja G7 koja će poduprijeti taj projekt na koji SAD, Japan i druge europske zemlje gledaju sa zabrinutošću jer strahuju da bi ga Kina mogla iskoristiti kao sredstvo za širenje svog utjecaja.  

BRI je također kritiziran kao zamka za zemlje koje se uključe u te infrastrukturne projekte i onda kasnije nisu u stanju platiti troškove Kini.

Conte je rekao da je Italija kao razvijena ekonomija "neusporedivo manje podložna" kineskoj kolonizaciji od drugih zemalja uključenih u BRI.

Istaknuo je da će njegova vlada voditi brigu o nacionalnim interesima, "u zaštiti strateške infrastrukture, uključujući telekomunikacije, i u izbjegavanju  predatorskog ulaganja i transfera know-how i vodećih tehnologija".