POSJET RIMU

Talijanski predsjednik Zelenskom: 'U potpunosti smo uz vas'

13.05.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Italija potpuno podupire Ukrajinu u njezinu otporu ruskoj invaziji, rekao je talijanski predsjednik Sergio Mattarella pozdravljajući u subotu ukrajinskog predsjednika u Rimu gdje će se Volodimir Zelenski sastati i s premijerkom, ali i papom Franjom

'Čast je primiti vas ovdje u Rimu', rekao je Mattarella Zelenskom prema snimkama koje je prenosila talijanska televizija. 'Želio sam da se ponovno sastanemo nakon našeg razgovora otprije nekoliko godina, premda danas u drukčijoj situaciji, no želim reći da smo u potpunosti na vašoj strani', kazao je Mattarella primivši ukrajinskog predsjednika u palači Quirinale.

Talijanski predsjednik je pritom naglasio da svi žele postizanje mira u Ukrajini. 'To mora biti istinski mir, a ne predaja', rekao je izvor iz Mattarellina ureda. Zelenski je na Twitteru svoj posjet Italiji i Vatikanu nazvao 'važnim posjetom za sve bližu pobjedu Ukrajine'.

Dok se Zelenskij u koloni automobila kretao prema predsjedničkoj palači, prolazio je pokraj manjih skupina ljudi koje su isticale ukrajinske zastave, ali i transparente s osudom Rusije.

Ukrajinski predsjednik u Rim je doputovao u subotu ujutro zrakoplovom talijanske vlade, a poletio je iz poljskoga grada Rzeszówa blizu ukrajinske granice.

Njemačka agencija dpa piše da su njegov avion, čim je ušao u talijanski zračni prostor pratili vojni zrakoplovi. U zračnoj luci Ciampino nedaleko od Rima dočekao ga je šef talijanske diplomacije Antonio Tajani. Zelenskija u posjetu Italiji prati šef njegova ureda, Andrij Jermak.

U sklopu prvoga posjeta Rimu otkako je Kremlj u veljači 2022. počeo invaziju na Ukrajinu, Zelenskij će se sastati i s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni te s papom Franjom.

Otkako je u jesen 2022. došla na vlast, premijerka Meloni snažno podupire Ukrajinu u nastojanjima da se odupre ruskoj invaziji, a ranije tijekom godine posjetila je Kijev. Papa Franjo već više od godinu dana gotovo svakodnevno poziva vjernike da mole za Ukrajinu i redovito apelira na Kijev i Moskvu da pristanu na prekid vatre. Sveti Otac još nije prihvatio ukrajinski poziv da posjeti Kijev, kazavši da će onamo otići samo ako ga se pozove i u Rusiju.

Pojedinosti u pogledu posjeta ukrajinskog predsjednik Rimu prvobitno su držane u tajnosti zbog sigurnosnih razloga. Zelenski će večeras gostovati u poznatoj TV emisiji 'Porta a Porta', prenosi RAI. 

Nije još potvrđeno hoće li Zelenski u nedjelju otputovati u Njemačku gdje bi trebao, u ime ukrajinskog naroda, primiti prestižnu nagradu Karlo Veliki u njemačkom gradu Aachenu.