U TIJEKU SANACIJA

U Čačincima poplavljeni dječji vrtić i sportski centar: Sve je uništeno, voda digla podove

13.05.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Snažno nevrijeme pogodilo je u petak istok zemlje. Najteže je bilo u općinama Mikleuš i Čačinci u Virovitičko-podravskoj županiji. Zbog tuče i obilne kiše poplavljeni su brojni objekti, među njima i novoizgrađeni dječji vrtić i objekti sportskog centra. Voda se popela gotovo do stropa, povukla se kasno sinoć, a sanacija je krenula u subotu ujutro. Štete su ogromne, uništen je namještaj i sav inventar. Vodeni stup podigao je podove, uništena je stolarija

'Voda se povukla još sinoć u 21 sat, ali dječji vrtić Lipa u Čačinovcima, koji je otvoren prije godinu i pol dana i u kojega je uloženo više od šest milijuna kuna, ne izgleda dobro. Voda je u vrtiću jučer bila gotovo do stropa. Trenutno vatrogasci rade na čišćenju mulja i vode', javlja HRT.

Alen Jurenac, načelnik općine Čačinci rekao je za HRT da su sinoć ušli u objekt i ustanovili da se radi u nemjerljivoj šteti.

'Počeli smo sa sanacijom i očekujem da ćemo kroz nekoliko sati iznijeti sav namještaj i ustanoviti o kolikoj se šteti radi, te pristupiti njenoj sanaciji', rekao je.

  • +30
Čačinci: Poplavljen novi vrtić i objekti sportskog centra, gotovo sve stvari uništene Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Upitan kakvo je stanje u vrtiću, Jurenac je rekao da je kaotično. 'Podovi su gotovo potpuno uništeni, namještaj također. Oprema, gotovo sva je uništena. Kad počnemo izvlačit van, vidjet ćemo o kakvim se razmjerima radi', rekao je.

Istaknuo je kako već rade na premještanju 75 mališana koji pohađaju vrtić.

'Najvjerojatnije ćemo ih premjestiti u osnovnu školu, ali o tome ćemo na vrijeme obavijestiti roditelje. Djeca neće u tom smislu trpjeti. Nastojat ćemo uz pomoć i županije i resornih ministarstava, svih koji nam mogu na bilo koji način pomoći, staviti vrtić ponovno u funkciju', naveo je Jurenac.

Dodao je i da su imali niz poplavljenih gospodarskih objekata, te nekoliko podruma u privatnim kućama.

'Štete na poljoprivrednim površinama ćemo tek ustanoviti, još čekamo da nam se ljudi jave. Očekujemo od županije da proglasi elementarnu nepogodu', rekao je.

Velike štete i u Požegi

Nevrijeme je zahvatilo i grad Požegu, točnije naselje Sajmište.

'Ogromna količina kiše, pala je također nekih 40 litara po četvornom metru, u pola sata. Padao je i gust led, vatrogasci su bili na terenu do 22.30, imali su nekih 35 intervencija, no voda se povukla i danas će se raditi na sanaciji šteta, na uklanjanju nanosa', javlja HRT.

Vatrogasci su objavili slike poplavljenih ulica Požege, gdje su u petak od 16:00 zaprimili nekoliko dojava o potrebi ispumpavanja vode iz stambenih i gospodarskih objekata na području grada.

'Nevrijeme praćeno jakom kišom i ledom uzrokovalo je zatvaranje pojedinih cesta u Gradu. Po zaprimljenim dojavama na intervencije izlazi dežurna smjena (3 vatrogasca) dok se u postrojbu pozivaju slobodni djelatnici JVP i DVD Požega.

Odrađeno je preko 30 intervencija, na kojima je sudjelovalo 20 vatrogasaca i 6 vozila. Po završetku dana oko 23:00 sata zabilježen je požar drvenog objekta na kojemu je sudjelovalo 5 vatrogasaca s 2 vozila te 3 vatrogasca u pričuvi. Završetak intervencije u 01:00 sat. Dana 13. svibnja do 11:00 sati odrađene su 3 intervencije', napisali su požeški vatrogasci.