koronakriza

Talijanska vlada zbog epidemije koronavirusa odobrila novi paket mjera pomoći

07.11.2020 u 11:06

Bionic
Reading

Talijanska vlada u subotu je najavila novi krug olakšica za tvrtke i radnike na koje su utjecale restriktivne mjere uvedene radi suzbijanja koronavirusa

Četiri talijanske regije bile su prisiljene uvesti zatvaranje u petak, a diljem zemlje uvedene su druge restriktivne mjere, dok je tijekom noći stupio na snagu policijski sat.

Preko noći je vlada odobrila paket pomoći koji uključuje porezne olakšice, kredite i odgode, poticaje i socijalnu pomoć poput vaučera za dječje troškove za roditelje čijoj su djeci zatvorene škole.

I dok vlada nije rekla koliko je novca namijenjeno, novinska agencija ANSA izvijestila je da je paket pomoći vrijedan oko 2,5 milijarde eura.

Ovo je dodatak na druge ekonomske olakšice koje su u borbi s koronavirusom odobrene 27. listopada u iznosu od 5,4 milijardi eura.

Iako je narastao broj zaraženih u Italiji, snažan otpor protiv vladinih mjera izražavaju trgovci, vlasnici restorana, vozači taksija i drugi na koje su utjecala obavezna zatvaranja.

Nekoliko prosvjeda održano je u različitim gradovima. Neki su se pretvorili u nasilne prosvjede u kojima su sudjelovale ultradesne i ultralijeve skupine te nogometni huligani.

U petak, zemlja je zabilježila novi rekord dnevnih zaraza - 37.809 - te je zabilježila 446 smrti od covida-19, što je najveća dnevna brojka od 2. svibnja.

Ukupan broj zaraženih popeo se na 862.681 slučajeva, dok je ukupan broj smrtnih slučajeva skočio na 40.638, prema podacima ministarstva zdravstva i agencije za civilnu zaštitu.