DONJI DOM PARLAMENTA

Talijanska vlada preživjela glasanje o povjerenju

21.06.2019 u 19:17

Bionic
Reading

Talijanska vlada preživjela je glasanje o povjerenju u donjem domu talijanskog parlamenta u petak, čime je utrla put prihvaćanju zakona koji ima za cilj povećati gospodarski rast poreznim olakšicama i poticajima investicijama

Parlament mora pretvoriti u zakon vladinu odredbu koja je donesena u travnju i prezentirana kao ključni set mjera za podizanje talijanskog gospodarstva.

Prema talijanskom zavodu za statistiku ISTAT, treće po veličini gospodarstvo eurozone bi moglo i u drugom kvartalu ove godine doživjeti pad BDP-a, nakon kratke i slabe recesije krajem 2018.

Vladajuća koalicija anti-establišment Pokreta pet zvijezda i krajnje desne Lige s velikom je većinom preživjela glasanje o povjerenju.

Za rušenje vlade bilo je 181 zastupnik, a protiv je bilo 288 zastupnika.

U Italiji vlada inicira glasanje o povjerenu kako bi počistila oporbu zakonu i ubrzala napredak kroz parlament. Da je rezultat glasanja bio drukčiji vlada bi morala odstupiti.

Nakon konačnog usvajanja u donjem domu, zakon će morati potvrditi Senat te će stupiti na snagu krajem lipnja.

Uz porezne olakšice i poticaje investicijama, vlada je dodala mjere koje idu izvan prvotnog okvira i interveniraju u nekoliko osjetljivih područja.

Zakon dopušta vladi investiranje oko 145 milijuna eura u bilo koji mehanizam koji bi mogao spasiti posrnulog nacionalnog zračnog prijevoznika Aliitalia, kojim upravlja posebna uprava od 2017.

Također, zakon proširuje djelokrug vladinog plana kompenzacije štediša koje je pogodila kriza banaka i uvodi mjere oprosta duga za najzaduženije gradove i općine, poput Rima, kojim upravlja Pokret pet zvijezda.