PROSVJEDNO PISMO

Talijanska unija traži hitno uklanjanje žilet-žice

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.12.2015 14:53
  • Objavljeno 18.12.2015 u 14:51
žica

žica

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Vodstvo Talijanske unije poslalo je u petak prosvjedno pismo predsjedniku slovenske Vlade Miri Ceraru u kojemu izražava duboku zabrinutost i žaljenje zbog postavljanja žilet-žice duž slovensko-hrvatske granice, posebice u Istri, te zahtijeva da se ona ukloni u najkraćemu mogućem roku.

U pismu predsjedniku slovenske vlade Miri Ceraru vodstvo Talijanske unije navodi kako se - premda su svjesni izvanredne situacije koja se nadovezuje na migracijsku fluktuaciju koja pogađa obje zemlje te ih prisiljava na odgovore radi sigurnosti i teritorijalnog suvereniteta - postavljanje bilo kakvih dodatnih barijera pokazalo štetnim ponajprije za lokalno stanovništvo.

Tim pismom Talijanska unija od slovenskog premijera zahtijeva da se žilet-žica ukloni u najkraćemu mogućem roku, čime podupire zahtjev koji su prije nekoliko dana uputili gradonačelnici i predstavnici lokalnih i regionalnih tijela iz Italije, Slovenije i Hrvatske.

'Dugi niz godina stanovnici Istre iščekuju pad posljednje granice između Slovenije i Hrvatske s očekivanim ulaskom Hrvatske u schengenski prostor', ističu u pismu predsjednik Talijanske unije Furio Radin, predsjednik njezina Izvršnog odbora Maurizio Tremul i predsjednik Skupštine Roberto Palisca uz potporu Skupštine Talijanske unije.

Nakon dramatičnih događaja u 20. stoljeću, obilježenih tragedijama i patnjama, povijesno stanovništvo koje tvori pluralističku Istru prihvatilo je put suradnje i mirnog suživota u Europskoj uniji, koju je prepoznalo kao nositelja važnih vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, dijalog i solidarnost, stoji među ostalim u pismu Talijanske unije.

Na tim je temeljima Talijanska unija bila promicatelj međukulturnog dijaloga, suživota i međusobnog poštovanja različitosti, koji su za ove zemlje oduvijek značili dodatnu kulturnu, socijalnu, povijesnu i jezičnu vrijednost. Osim toga, kako se navodi, mnogo je toga postignuto i europskim projektima kojima je cilj teritorijalna integracija i socijalna kohezija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!