niz operacija

Talijanska obalna straža spasila stotine migranata, no situacija nije dobra: U opasnosti je više od 1000 ljudi

10.03.2023 u 22:09

Bionic
Reading

Talijanska obalna straža u petak je pokrenula niz spasilačkih operacija i priskočila u pomoć stotinama migranata nakrcanih u više plovila nedaleko od talijanske obale, gotovo dva tjedna nakon što se ondje u brodolomu utopilo najmanje 73 ljudi

"U opasnosti je više od 1000 ljudi", stoji u objavi talijanske obalne straže.

Pripadnici obalne straže pokušali su uz pomoć svojih triju čamaca spasiti oko 500 migranata nakrcanih u plovilu koje je plutalo oko 70 milja (110 km) južno od kalabrijskog grada Crotonea, nedaleko od mjesta migrantske katastrofe 26. veljače.

U njihovu priopćenju stoji da su poslali još nekoliko svojih čamaca ususret još dvama plovilima s migrantima nešto dalje od prvog broda. Prema njima je punom brzinom zaplovio i brod talijanske mornarice da bi pomogao ugroženima.

"Ovakve spasilačke operacije posebno su složene zbog velikog broja ljudi na brodovima koji plutaju", rekao je jedan pripadnik obalne straže.

U odvojenom incidentu, koji se dogodio ranije u petak, obalna straža je spasila gotovo 500 migranata nedaleko od južnoga talijanskog otoka Lampeduse, izvijestili su lokalni mediji.

  • +8
Brodolom migranata u Italiji, veljača 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Salvatore Monteverde / Zuma Press

U petak je nažalost pronađeno tijelo dječaka iz brodoloma od 26. veljače kod Kalabrije pa je broj mrtvih porastao na 73, a mnogi se migranti još vode kao nestali.

Talijanska desničarska vlada u četvrtak je zaprijetila strožim zatvorskim kaznama krijumčarima migranata te je obećala da će spriječiti i obustaviti njihovo protuzakonito prebacivanje migranata plovilima, istodobno otvarajući legalne migracijske kanale.

Od srijede je u Italiju stiglo gotovo 3000 ljudi u usporedbi s njih oko 1300 tijekom cijelog ožujka prošle godine.

U četvrtak je samo na Lampedusu u 41. plovilu stiglo čak 1869 migranata, objavila je novinska agencija ANSA, komentirajući da je riječ o rekordnom broju iskrcanih migranata u jednom danu.