JOSIPOVIĆ U RIMU:

Talijani zadovoljni tretmanom njihove manjine

03.12.2013 u 18:23

Bionic
Reading

Gospodarstvo, suradnja u zajedničkom okružju Sredozemlja i u okviru Europske unije te manjine bile su u utorak teme razgovora predsjednika Ive Josipovića i talijanskog premijera Enrica Lette koji su se sureli u Rimu u okviru Josipovićeva državnog posjeta Italiji

'Razgovarali smo o gospodarskim problemima koji su ozbiljni u cijeloj, ili gotovo cijeloj Europi. Zanimljivo mi je bilo čuti talijanska iskustva i određeni optimizam koji postoji ovdje u Italiji vezano za razvoj gospodarske situacije u narednoj godini... i optimizam koji sam čuo od premijera je nešto što bih volio vidjeti u Hrvatskoj', izjavio je Josipović hrvatskim novinarima nakon sastanka.

Podsjetio je da je Italija prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske i jedan od većih ulagača te da nam je važna i zbog velikog broja turista koji nam od tamo dolaze, napominjući da je 'gospodarska suradnja u rukama naših vlada'.

Letta je, rekao je Josipović, zadovoljan suradnjom dviju vlada te da 'o mnogim problemima koji postoje mislimo na sličan način'.

'Govorili smo i o važnosti zaštite manjina i obje su strane pokazale interes za jačanje pozicije manjina, kako hrvatske manjine u Italiji tako i talijanske manjine u Hrvatskoj', rekao je predsjednik.

'Bilo mi je drago čuti da su zadovoljni načinom na koji Hrvatska tretira talijansku manjinu', dodao je Josipović, napomenuvši da se nije posebno razgovaralo o ćirilici već "potrebi zaštite manjina na najbolji mogući način". Uz predsjednika države na razgovorima o manjinama je sudjelovao i Furio Radin, zastupnik talijanske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik Skupštine Talijanske unije, krovne udruge talijanske manjine u RH i Sloveniji.

Oko 20.000 pripadnika talijanske manjine u Hrvatskoj uživa sva prava sukladno europskim standardima, a manjina prima financijsku potporu i od talijanske i hrvatske vlade. Hrvatska za talijansku manjinu izdvaja novčana sredstva iz Državnog proračuna, a u 2012. odobren je iznos od 8.520,000 HRK.

Italija svojim ustavom jamči samo zaštitu jezičnih, a ne i nacionalnih manjina, te posebnim aktima uređuje pravni položaj pojedinih manjina u autonomnim pokrajinama. Treba imati u vidu da je u Italiji (članak 6. Ustava) moguće govoriti samo o zaštiti jezičnih manjina (Hrvat koji živi u Italiji i ima talijansko državljanstvo smatra se Talijanom koji govori hrvatski – dakle, pripadnik je jezične manjine).

Temeljem Ugovora između RH i Italije o pravima manjina iz 1996. Italija je izričito priznala, kao autohtonu, hrvatsku manjinu u regiji Molise. Ugovor hrvatskoj manjini jamči slobodno izražavanje kulturnog identiteta i naslijeđa, uporabu materinjeg jezika u privatnom i javnom životu te osnivanje i održavanje vlastitih kulturnih ustanova i udruga. Nažalost, hrvatski jezik nije u upotrebi u javnoj administraciji. Manjinski jezik zadržao se samo lokalno u toponimima mjesta i ulica.

Moliške Hrvate predsjednik Josipović posjetit će u četvrtak u mjestima Kruč, Filići i Mundimitar.

Tijekom radnog ručka dvojica čelnika su razgovarali i o proširenju Europske unije te Mediteranu. Izrazio je mišljenje da su trilateralni sastanci premijera Italije, Slovenije i Hrvatske dobri i potrebni.

'Premijer me izvijestio o trilateralnom sastanku u Veneciji. To je inicijativa koja će se nastaviti i to je dobro jer tri zemlje imaju mnoge značajne interese proizašle iz činjenice da su sve tri na Jadranu', rekao je Josipović.

Predsjednik se u poslijepodnevnim satima sastao i s gradonačelnikom Rima Ignaziom Marinom. Po profesiji kirurg, za prvog čovjeka Vječnog grada izabran je u lipnju 2013.