SPORNI ZEMLJOVID

Talijani se ispričali Slovencima

26.02.2010 u 11:50

Bionic
Reading

Talijansko ministarstvo školstva skinulo je nakon prosvjeda slovenskog ministarstva vanjskih poslova sa svoje internetske stranice sporni zemljovid na kojemu su dijelovi Slovenije bili prikazani kao da su u Italiji, a k tome označeni talijanskim topografskim nazivljem.

Sporni zemljovid uklonjen je u četvrtak navečer, nekoliko sati nakon što je šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar pozvao na razgovor talijanskog veleposlanika u Ljubljani Alessandra Pietromarchija, te zahtijevao da se sporna karta "uredi prema činjenicama", javila je u petak Slovenska televizija.

Na spornu mapu slovenske je vlasti, navode slovenski mediji, upozorio nastavnik jedne škole u Trstu nakon što se je ona pojavila na internetskom portalu Scuola mia (Moja škola), kojim ministarstvo školstva omogućuje interaktivno povezivanje osoblja raznih škola s učenicima i njihovim roditeljima. Zemljovid koji se pojavio na toj internet stranici prije nekoliko tjedana, a na kojemu je zapadni dio Slovenije prikazan kao da se nalazi u Italiji i s talijanskim imenima slovenskih gradova, poput Caporetto (Kobarid) i Postumia (Postojna), odmah je izazvao negodovanje javnosti i medija te odlučnu diplomatsku intervenciju Ljubljane.