slobodno vrijeme

'Radi pametnije, ne više': Što je Bill Gates naučio od 'Buffetove metode'?

10.07.2023 u 11:26

Bionic
Reading

Bill Gates je kao direktor Microsofta radio danonoćno – svaka minuta u danu bila mu je isplanirana, a u kasnim večernjim satima bi slao mailove zaposlenicima. A da takav pristup poslu i životu nema smisla naučio je od svog kolege multimilijardera - Warrena Buffeta

'Mislio sam da je jedini način da nešto napravite, da isplanirate svaku minutu. Sve dok nisam vidio raspored Warrena Buffeta u kojem je bilo dana bez ikakvih isplaniranih aktivnosti ', rekao je Bill Gates u intervjuu 2017. godine. Buffetov slobodniji pristup poslu naučio ga je, kaže, važnoj lekciji: 'Ti kontroliraš svoje vrijeme. To što ti je svaka minuta ispunjena u rasporedu nije nikakav pokazatelj ozbiljnosti', piše CNBC.

Buffetova metoda 'raditi pametnije, ne više', zapravo ima uporište i u znanosti. Istraživanje na Sveučilištu Stanford iz 2014. pokazalo je da učinkovitost rada strmoglavo opada kad radite više od 50 sati tjedno. Zapravo ćete napraviti odraditi isti obujam posla, radili 55 ili 70 sati u tjednu.

A da je vrijeme za odmor prijeko potrebno na teži način se uvjerio i Elon Musk, koji je nakon godina danonoćnog rada uvidio da takav pristup poslu nije plodonosan. 'Pokušao sam spavati manje da sve stignem. Iako sam bio budan više sati, zapravo sam uspio manje posla odraditi', rekao je Musk za CNBC u svibnju.

No treba vremena da čovjek dođe do te spoznaje. Gatesu su bile potrebne godine da pronađe zdravu ravnotežu između posla i privatnog života. 'Nisam vjerovao ni u odmor, ni u vikende, niti da bi ljudi s kojima radim trebali u njih vjerovati', rekao je Gates.

  • +13
Elon Musk Izvor: EPA / Autor: Alexander Becher

'Nemojte čekati koliko sam ja čekao da naučite ovu lekciju. Uzmite si vremena za njegovanje svojih odnosa, za slavljenje svojih uspjeha i oporavak od gubitaka. Uzmite pauzu kad vam treba i dajte vremena i prostora drugima oko vas kad im je potrebno', istaknuo je ovaj multimilijarder.