MASOVNA PLJAČKA

Talibani bez većih otpora zauzeli i drugu prijestolnicu, pustili sve zatvorenike

07.08.2021 u 14:46

Bionic
Reading

Talibani su u subotu zauzeli Šebergan, drugu pokrajinsku prijestolnicu koja im je pala u ruke bez većeg otpora vladinih snaga te su iz zatvora pustili sve kažnjenike nastavljajući ovladavati Afganinstanom dok strani vojnici završavaju povlačenje

"Nažalost, talibani su zauzeli grad Šebergan", glavni grad pokrajine Džavzdžan, rekao je Kader Malia, viceguverner te pokrajine dodavši da su se "afganistanske snage i dužnosnici povukle prema zračnoj luci". Ta je pokrajina uporište maršala Abdula Rašida Dostoma, moćnog vođe uzbekistanske milicije poznatog po barbarstvu i po tome da često mijenja strane.

Talibani su objavili da su zauzeli i zatvor na sjeveru te pokrajine i oslobodili sve zatvorenike, a snimke njihova izlaska kruže društvenim mrežama. Ako Šebergan ostane u rukama talibana, bit će to još jedan neuspjeh za vladu, koja je nedavno pozvala bivše ratne vođe i razne milicije da pokušaju zaustaviti napredovanje pobunjenika.

Talibani su u petak preuzeli kontrolu nad Zarandžem, prvim glavnim gradom pokrajine koji se nalazi na jugozapadu zemlje pri čemu nije bilo stvarnog otpora afganistanskih snaga, čiji su pripadnici već angažirani na obrani drugih glavnih gradova pokrajine diljem zemlje.

Sukobi između snaga afganistanske vlade i talibana jačaju u cijeloj zemlji usporedno s povlačenjem međunarodnih snaga predvođenih Amerikancima nakon 20 godina rata. Talibani su u posljednja tri mjeseca zauzeli golema ruralna područja, iz nekih područja izbjegli su civila čime se stvara nova izbjeglička kriza.

Sada talibani svoju ofenzivu usmjeravaju na velike gradove i dosad su opkolili nekoliko glavnih gradova pokrajine, među njima Kandahar i Herat, drugi i treći po veličini grad u državi.

Zarandž, glavni grad pustinjske pokrajine Nimroz na granici s Iranom, od nevelike je strateške važnosti, no predaja afganistanskih snaga zabrinjava zbog obrane ostalih izoliranih gradova.

Dužnosnici su rekli da su pobunjenici pustili na slobodu i sve zatvorenike u Zarandžu.

Na videosnimci objavljenoj na Twitteru vidi se i masovna pljačka vladinih ureda, odakle odnose stolove, stolce i tv prijamnike. AFP piše da autentičnost slika nije bilo moguće provjeriti.

"Zbog stalne propagande talibana afganistanske sigurnosne snage gube moral", rekao je AFP-u visoki dužnosnik Nimroza koji je želio ostati anoniman.

"Čak i prije napada talibana ... brojni pripadnici afganistanskih snaga predali su oružje, skinuli uniforme, napustili svoje postrojbe i pobjegli", dodao je.

Aktivist Rasikh Marof AFP-u je u telefonskom razgovoru iz Kunduza, sjevernoga grada koji je tjednima pod opsadom talibana, kazao da su se sinoć vodile žestoke borbe, no talibani nisu uspjeli zauzeti taj grad.

Vladine snage "silovito su branile" grad, nastojeći spriječiti prodor talibana, rekao je Marof.

Dr. Fazli, zdravstveni dužnosnik za pokrajinu Kunduz, s kojim je AFP jutros razgovarao, kazao je da je u sinoćnjim sukobima smrtno stradalo 11 civila, a 38 ih je ranjeno. Ozlijeđeni su prevezeni u glavnu gradsku bolnicu.