'NELOJALNA KONKURENCIJA'

Taksisti u Francuskoj prosvjeduju protiv Ubera koji ruši cijene

27.01.2016 u 10:56

Bionic
Reading

Prosvjed taksista protiv nelojalne konkurencije nastavlja se u srijedu ujutro usprkos tome što je francuski premijer Manuel Valls imenovao posredovatelja u sporu

Taksisti štrajkaju od utorka i upravo je njihova akcija najavljena kao najvažniji dio općeg štrajka javnih službenika, kontrolora leta, učitelja protiv pada kupovne moći.

U Parizu, taksisti su nastavili blokirati punktove u pariškim zračnim lukama Roissy i Orly kao i blizu ministarstva financija i Vrata Maillot, vrlo prometnog ulaza sa zapadne strane francuskoga glavnog grada.

'Odlučni smo, ne mičemo se odavde', izjavio je Ibrahima Sylla iz Udruge francuskih taksista.

Taksisti su ogorčeni jer im u poslu nelojalno konkuiraju prijevozna vozila s vozačem (VTC) koji ne poštuju zakon i režu cijene. Prosvjed u utorak izazvao je nekoliko izgreda i završio s jednom ozlijeđenom osobom te 24 privedenih u pokrajini Ile-de-France.

Premijer Manuel Valls osudio je 'nedopustivo nasilje', a u utorak je primio predstavnike taksista i objavio imenovanje posredovatelja kao i više nadzora.

Prošli štrajk taksista, u lipnju 2015. bio je usmjeren protiv UberPopa, niskobudžetne tvrtke američkog VTC Ubera. UberPop je otad zabranjen, ali se sektor nije smirio i bilježi u Parizu pad aktivnosti od oko 20 do 30 posto.