Unfollow by Jasno i Glasno

Tako je govorio Steve Jobs

26.08.2011 u 09:06

Bionic
Reading

Steve Jobs će zasigurno biti zapamćen po govorima koji pršte karizmom. Evo najboljih!

Genij Stevea Jobsa svakako se ponajviše ocrtava u njegovim čuvenim keynote speech nastupima, prilikom predstavljanja novih Appleovih proizvoda. Ipak, daleko najsrčaniji, najtopliji i istodobno najmračniji njegov govor onaj je održan pred stanfordskim diplomcima. No krenimo redom i pogledajmo neke od najboljih govora koje je održao od jučer bivši CEO Applea. 

5. Tijekom predstavljanja računala Apple IIc u centru Moscone, u travnju daleke 1984. godine, Steve Jobs održao je govor koji mnogi rado uspoređuju s godišnjim predsjedničkim iznošenjem stanja nacije. U to doba vizionar je nosio titulu šefa divizije Macintosh.

4. Sudbinski povratak u Apple 1997. godine danas se smatra prekretnicom u poslovanju tvrtke. Stoga je i Jobsov govor podjednako emotivan - otvoren, iskren i nesmiljen. Ostat će zapamćen po dvije stvari - definitivnome ubijanju klonova Applea i eksplicitnome korištenju izraza shitter.

3. Appleovo predstavljanje prvog iPoda 2001. godine. Zanimljivo, on nije predstavljen na razvikanome događanju, što se jasno vidi po polupraznoj dvorani. A čak ni oni nazočni nisu mogli dokučiti da prisustvuju stvaranju - povijesti.

2. Predstavljanje prvog iPhonea 2007. dugo je i željno iščekivano. Proizvod je bio pod velom tajne, a kad se pojavio - pa vjerojatno se i sami sjećate da nakon toga više ništa nije bilo isto. Dvorana je dupkom puna, a ono Jobsovo are you getting it? upućeno publici danas ima antologijsko značenje.

1. Ipak, najsrčaniji Jobsov govor nema veze s predstavljanjem novih Appleovih proizvoda. Riječ je o govoru održanom pred diplomcima na Stanfordu o posve običnim temama: životu i smrti, studentskome životu te otkazu u Appleu. Predivan i dirljiv govor prepun nadahnuća vrijedi pažljivo poslušati, čak i ako mislite da mrzite i Apple i Jobsa iz dna duše.

Na koncu, voljeli ga ili ne, čak i zagriženi hejteri podjednako dijele tugu zbog zle kobi velikana računalne ere. Zadnji je video stoga posvećen ljudskoj i grešnoj strani velikoga majstora - pogledajte kiksove iliti blooperse prikupljene s prezentacija Stevea Jobsa.