ambiciozan projekt

Tajvan predstavio svoju prvu domaću podmornicu

28.09.2023 u 08:38

Bionic
Reading

Tajvan je u četvrtak predstavio svoju prvu podmornicu domaće proizvodnje, što je veliki korak u višegodišnjem projektu usmjerenom na jačanje obrane otoka i odvraćanje kineske mornarice

Tajvan, koji Kina smatra svojim teritorijem, učinio je program autohtonih podmornica ključnim dijelom ambicioznog projekta modernizacije svojih oružanih snaga dok Peking organizira gotovo svakodnevne vojne vježbe kako bi potvrdio svoj suverenitet.

Predsjednica Tsai Ing-wen, koja je pokrenula taj projekt kada je preuzela dužnost 2016., pokazala je prvu od osam novih podmornica u četvrtak u južnom gradu Kaohsiungu.

"U prošlosti se podmornica domaćeg razvoja smatrala nemogućim zadatkom. Ali danas pred našim očima stoji podmornica koju su projektirali i proizveli građani naše zemlje", rekla je Tsai, dodajući da će ona igrati važnu ulogu u jačanju sposobnosti mornarice za "asimetrično ratovanje".

"Čak i ako postoje rizici i bez obzira koliko izazova ima, Tajvan mora poduzeti ovaj korak i dopustiti nacionalnoj obrambenoj politici da raste i cvjeta", rekla je Tsai.

Program se oslanjao na stručnost i tehnologiju iz nekoliko zemalja, što je napredak za diplomatski izolirani Tajvan.

Tajvan se nada da će do 2027. razmjestiti najmanje dvije takve domaće podmornice, a moguće i opremiti kasnije modele projektilima, rekao je voditelj programa ovog mjeseca.