TKO JE UKRAO MILIJUNE?

Tajnu Hajdukove katastrofe krije račun u Klagenfurtu

01.03.2012 u 17:11

Bionic
Reading

U poslu zbog kojega Hajduku prijeti stečaj sudjelovali su sumnjivi posrednici, dopisivanje sa Sevillom bilo je označeno kao 'strogo povjerljivo', a menadžerima je trebalo pripasti čak 50 posto provizije. Evidentan kriminal otišao je u zastaru, no današnji Hajduk može tužiti svoje bivše direktore i zatražiti nadoknadu štete

Presuda Županijskog suda po kojoj je Hajduk dužan u roku od dva tjedna španjolskoj agenciji Afisa isplatiti oko dva milijuna eura još uvijek nije dostavljena u splitski klub, a nakon početne panike zbog prijetnje stečajem i ovrhom, Splićani su se sabrali i pokušat će dogovoriti otplatu u ratama. 'Kostur iz ormara' potpuno je zatekao novu garnituru na Poljudu, pa su još prije nekoliko dana sazvali sve svoje pravne stručnjake u pokušaju da spriječe nove katastrofe slične ovoj.

Spor sa Španjolcima Hajduk je izgubio zbog evidentnog kriminala koji se u klubu događao u devedesetim godinama prošlog stoljeća: agenciji koja je posredovala u prodaji igrača Ivice Mornara i Mirsada Hibića u Sevillu nije isplaćena dogovorena provizija od 1,2 milijuna dolara, iako je novac nedvojbeno došao do splitskog kluba. Cijeli slučaj oblije čudnim, gotovo bizarnim detaljima - od sumnjivog putovanja čekova na relaciji Sevilla - Split - Klagenfurt, preko nevjerojatne provizije od čak 50 posto predviđene za menadžere, do neobične 'strogo povjerljive' komunikacije između tadašnjih čelnika dvaju klubova. Zbog višegodišnje tolerancije prema hrvatskom nogometnom kriminalu sva kaznena djela već su u debeloj zastari, no Hajduku je preostala jedna opcija: ima mogućnost podnijeti 'regresni zahtjev' protiv svojih bivših predsjednika i direktora te zatražiti naknadu nastale štete. Naravno, ako se ikada utvrdi odgovor na osnovno pitanje: tko je ukrao novac?

Informacije do kojih je došao tportal upućuju na zaključak da je u srži problema devizni račun u jednoj banci u austrijskom Klagenfurtu, registriran na tvrtku Hajduk - Sirio. Preko te tvrtke splitski klub poslovao je u vrijeme kada mu je račun bio blokiran, a devizni račun posebno je zanimljiv jer su se preko njega odvijali gotovo svi transferi igrača u inozemstvo. I sporna menadžerska provizija ondje je uplaćena sredinom lipnja 1997. godine, što je potvrdio tadašnji Hajdukov direktor Vedran Rožić u dopisu banci upućenom 23. lipnja iste godine.

'Čekovi koje je dostavio gospodin Radić dio su isplate za naša dva igrača', potvrđuje Rožić, nakon čega slijede upute kako dalje rasporediti novac. Izraz 'gospodin Radić' odnosi se na Antu Radića, posrednika iz Francuske koji je u to vrijeme očito igrao važnu ulogu u klubu i kojemu su sportski novinari u to doba tepali kao 'Hajdukovom ministru vanjskih poslova'. U međuvremenu je preminuo, no iza sebe je ostavio mnoštvo tragova - između ostaloga i vrlo prisno dopisivanje s agencijom Afisa', gdje im na lijepom i tečnom hrvatskom poručuje da 'stiže u Španjolsku isključivo radi love' i nada se da će njezinog menadžera u Madridu 'zateći s velikim osmijehom'.

Sa španjolskim klubom dopisivao se Vedran Rožić, koji se danas malo čega uspijeva prisjetiti: veliki HDZ-ovac i bivši gradonačelnik Trogira uporno tvrdi da je 'sve bilo definirano u ugovoru', iako to nije točno. U ugovoru o transferu Mornara i Hibića provizija menadžerima nije se spominjala, pa su u sudskom postupku u Hrvatskoj Španjolci kao dokaz koristili jedino Rožićeve dopise. Dapače, komunikacija između Rožića i direktora Seville Manuela Vizcaina na sebi nosi oznaku 'strogo povjerljivo', što je u nogometnom svijetu prilično neuobičajeno.

Teško je danas prisjetiti se svega... Ne, ne sjećam se. Znam samo da je u ugovoru bilo precizirano tko treba dobiti koliko, da je sav novac trebao proći preko Hajdukovog računa i da je klub trebao proslijediti dio menadžerskoj agenciji. Sevilla je nešto kasnila, nije na vrijeme uplatila novac, no s njom su kasnije kontaktirale i iduće uprave kluba', kazao nam je Rožić. Na pitanje zašto je od unosnog transfera čak 50 posto novca prepušteno menadžerima odgovara da 'treba vidjeti kontekst u kojem se prodaja igrača događala'.

Hajdukov devizni račun u Klagenfurtu koji krije tajnu ukradenog novca bio je aktivan još samo nekoliko godina, barem po tvrdnji Hajdukova predsjednika iz razdoblja od 2000. do 2007. godine Branka Grgića. Još uvijek se ne zna tko ga je ugasio, je li se na njemu u tom trenutku nalazio kakav novac i tko je sve imao ovlaštenje njime raspolagati

'Račun je zatvoren krajem devedesetih, prije mog dolaska u klub', kazao nam je Grgić. Dogodilo se to nedugo nakon prvih hapšenja čelnika splitskog kluba, protiv kojih se neki postupci vode još i danas. Tvrtka Hajduk - Sirio nastavila je s poslovanjem u Hrvatskoj i preko nje je splitski klub preživljavao razdoblje blokiranog računa, sve do preoblikovanja u dioničko društvo 2009. godine. Pravo potpisa imali su još direktor kluba Fredi Fiorentini i tajnica Vjeročka Mikulandra

Novi nadzorni odbora Hajduka nedavno je od jedne ugledne tvrtke naručio detaljnu 'forenzičku reviziju' poslovanja kluba, čiji se rezultati očekuju tijekom ožujka, a ona će vjerojatno ukazati na sve nelogičnosti i nezakonitosti u Hajduku posljednjih godina. No, pitanje je hoće li se ona uopće uspjeti dobaciti do perioda devedesetih godina, kada je u klubu pod direktnom upravom HDZ-a vladao kriminal koji ga, evo, nemilosrdno sustiže i danas.