NEZADOVOLJNI VLADOM

Tajlandska policija suzavcem rastjerivala prosvjednike

24.11.2012 u 18:16

Bionic
Reading

Tajlandska policija uporabila je suzavac kako bi rastjerala prosvjednike protiv vlade koji su probili prepreke i sukobili se sa snagama sigurnosti u subotu kada su se tisuće ljudi okupile tražeći smjenu vlade premijerke Yingluck Shinawatre

Rojalistička stranka Pitak Siam, koju vodi umirovljeni general Boonlert Kaewprasit, vladu premijerke Yingluck optužuje za korupciju, a nju osobno da je marioneta svoga brata, bivšeg premijera Thaksina Shinawatre

'Ako ne mogu svrgnuti ovu vladu spreman sam umrijeti', rekao je Boonlert svojim pristašama. 'Svijet će vidjeti ovu korumpiranu i okrutnu vladu. Svijet može vidjeti vladu marionete'.

Najmanje je sedam policajaca ranjeno, a do 132 prosvjednika uhićeno u sukobima blizu UN-ovog predstavništva u neposrednoj blizini mjesta prosvjednog skupa.

Vlasti su poslale 17.000 policajaca na mjesto prosvjeda, a vlada je na osnovu zakona o unutarnjoj sigurnosti dopustila policiji da privodi prosvjednike, provodi sigurnosne provjere i postavlja nadzorne točke na prometnicama.

Policija je rekla da je zaplijenila razno oružje, uključujući noževe i metke, od 9.000 okupljenih prosvjednika.

'Uporabili smo suzavac jer su prosvjednici blokirali policiju i nisu poštivali mjere sigurnosti koje smo uveli', rekao je glasnogovornik policije lokalnoj televizijskoj postaji.