NOVAC NA SUNCE

Tajani: Račun za Brexit bliži 60 nego 20 milijarda eura

18.10.2017 u 14:40

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da se račun za Brexit kreće oko '50 do 60 milijarda' eura, potvrdivši prvi put neslužbene informacije Bruxellesa i odbacivši 'sitniš' koji nudi London

'Moramo biti realni, ali britanska vlada to nije. Dvadeset milijarda, to je sitniš. Problem se zapravo kreće oko 50 do 60 milijarda, to odgovara stvarnosti', izjavio je Tajani u utorak navečer u BBC-jevoj emisiji Newsnight, navodeći broj koji se spominje na britanskoj strani.

'O računu moramo razgovarati. Želimo dobiti natrag naš novac, baš kao što je prije 30 ili 40 godina govorila gospođa Thatcher', dodao je.

Predsjednik EP-a je usto kritizirao nedovoljnu jasnoću britanskog stajališta u pregovorima s Bruxellesom o Brexitu. 'Želimo znati što Velika Britanija želi. U tome je problem. To nije jasno', upozorio je.

'Mi (27 zemalja EU-a) smo jedinstveni. Što je s jedinstvom na britanskoj strani? Ima toliko različitih stajališta. Teško nam je to shvatiti'.

Antonio Tajani je tako istaknuo podjele između pristaša potpunog prekida veza i zagovornika prijelaznog razdoblja, koje potkopavaju vladu premijerke Therese May.

  • +4
Prosvjed protiv Brexita Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

Te je podjele kritizirao i irski premijer Leo Varadkar.

'Prilično je teško pregovarati kad se čini da se oni koji žele izaći iz EU-a nisu dogovorili između sebe', rekao je za BBC. 'Još nije jasno što želi Velika Britanija kada je riječ o budućim vezama'.

Bruxelles je rješavanje financija, irske granice i sudbine Europljana u Velikoj Britaniji postavio kao prvi zahtjev prije nego pristupi pregovorima o budućim trgovinskim vezama Londona i EU-a.