SRPSKI PUT U EU

Tadiću neće pomoći kandidatura da pobijedi na izborima

03.03.2012 u 07:23

Bionic
Reading

Nakon što je Srbija dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, očekuje se da će to pridonijeti stabilnosti regije, ali i ekonomskom prosperitetu naših istočnih susjeda. I u interesu Hrvatske je da Srbija nastavi svoj europski put jer to znači borbu protiv prekograničnog kriminala na Balkanu, ali pomicanje europske granice dalje na istok

Politički analitičar Milan Nikolić smatra da će status kandidata za članstvo u Europskoj uniji koji je Srbija dobila u četvrtak na samitu Europskog vijeća biti značajan faktor koji će donijeti pobjedu koaliciji na vlasti čiji glavni nositelj je Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića

Zasad, prema istraživanjima javnog mnijenja, Srpska napredna stranka (SNS) Tomislava Nikolića vodi za nekoliko postotaka, ali bi se ona trebala istopiti nakon što je Srbija dobila status kandidata, što je i tempirano da se dogodi upravo pred izbore, kaže analitičar Nikolić.

Drugi politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je riječ o važnom događaju koji nema epohalan značaj. 'Ne bi trebalo precjenjivati ovaj događaj koji će dati određeni vjetar u leđa vladajućoj koaliciji i pomoći joj da ravnopravnije iziđu na izbore. Dobivanjem statusa kandidata vladajući su dobili nešto čime će se moći pohvaliti, uz liberalizaciju viza, kao jedno od malobrojnih ispunjenih obećanja', smatra Vukadinović.

Iz hrvatske perspektive, politolog Damir Grubiša kaže da bi kandidatura Srbije svakako trebala pozitivno utjecati na mir i stabilnost u regiji. 'Srbija sada ulazi u složeni sustav unutar kojega više neće moći solirati i voditi proturječne i specifične politike', kazao je Grubiša.

Kandidatura Srbije
, nastavio je, pridonijet će smanjenju tenzija i rješavaju svih sporova mirnim putem na europski način. 'Kosovo će ostati problem, ali ne treba zaboraviti da u Europi postoji 27 neriješenih sporova koji se prešućuju jer nije konstruktivno o tome razgovarati', kazao je Grubiša.

Pitanje Kosova, priča Grubiša, sigurno će ostati kao mjerilo za zatvaranje pojedinih poglavlja, a do tada će Srbija činiti ustupke korak po korak.

Upravo zbog ustupaka koje Europska unija traži Vukadinović kaže da nije optimist što se tiče daljnjeg napretka Srbije i predviđa dugotrajnu stanku. 'U samoj uniji traje ekonomska kriza, a i postoji takozvani umor od proširenja, ali i u Srbiji koja je umorna od Unije', smatra Vukadinović. On objašnjava da je podrška članstvu u Europskoj uniji pala ispod 50 posto i kandidatura nije dobitna karta kao što je bila četiri godine. 'Uglavnom kandidatura neće dovesti vladajuće do pobjede, a dobar primjer dolazi i iz Hrvatske gdje je HDZ praktički uveo zemlju u EU i uvjerljivo izgubio izbore', naglasio je Vukadinović. Kao najveći problem Vukadinović vidi ustupke koje je Srbija trebala učiniti oko Kosova i tek kada je postojala mogućnost da krene drugim putem, dana joj je kandidatura kao neka značka.

Što se tiče ekonomije, politički analitičar Milan Nikolić kaže da se može očekivati da bi Srbija sada mogla očekivati i dolazak stranih investicija, ali je upitno u kolikom obimu jer kriza trese i Europsku uniju. 'Za Hrvatsku je bitno da se nastavi daljnje širenje Europske unije na istok, da ne budemo u prvom redu na udaru vanjskih utjecaja na europske granice', smatra Grubiša.

Također, nastavio je, Europska unija će nastojati dokinuti negativne efekte bratstva i jedinstva poput šverca ljudi, oružja i droge kroz projekte regionalne suradnje. Da rezimiramo, Srbija je ušla u dugotrajan proces ustupaka, neprincipijelnosti i dvostrukih kriterija koji je Hrvatska iskusila na vlastitoj koži s neizvjesnim ishodom jer je entuzijazam s obje strane odavno splasnuo u ovom procesu bez alternative.