BALKANSKA FARSA

Tadićevo tužakanje Mesića UN-u je uzaludno

22.01.2010 u 11:56

Bionic
Reading

Neformalna izjava predsjednika Stjepana Mesića izrečena na domjenku na Pantovčaku nije uznemirila odgovorne u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija iako je došla i do Vijeća sigurnosti UN-a

U petak navečer oko 21 sat po srednjoeuropskom vremenu predsjednik Srbije Boris Tadić će u sklopu rasprave o Kosovu iskoristiti priliku što se nalazi pred tim visokim tijelom te će se osvrnuti na Mesićevu izjavu o mogućnosti upotrebe vojske u Bosni i Hercegovini, javljaju beogradski mediji.

Josipović: Tadićev govor neće naštetiti Hrvatskoj

  O mogućem današnjem govoru srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića u UN-u, u kojemu će navodno optužiti Hrvatsku zbog posljednjih izjava aktualnog predsjednika Stjepana Mesića, Josipović je rekao kako bi bilo bolje da je riječ o drugim temama.

'Trebamo suradnju i dobre odnose, a vjerujem u uzlaznu fazu odnosa između nas i Srbije. Takav govor neće naštetiti Hrvatskoj', ocijenio je Josipović.

Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, smatra da Tadić neće postići nikakav efekt istupom pred Vijećem sigurnosti ako se zaista namjerava osvrtati na izjavu predsjednika Mesića o slanju vojske u Bosnu i Hercegovinu u slučaju referenduma o neovisnosti njenog entiteta Republike Srpske.

'Ne može postići nikakav efekt jer međunarodna zajednica zna za vjerodostojnost hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini. Premijerka Jadranka Kosor i novoizabrani predsjednik Ivo Josipović podržavaju teritorijalni integritet te države, konstitutivnost sva tri naroda u cijeloj zemlji te tješnju suradnju među njima temeljenu na dogovoru', rekao je Dragun.

Politolog Damir Grubiša
smatra da je u pitanju samo jedna politička smicalica srpskog predsjednika kojom pokušava skrenuti pozornost sa sebe i merituma stvari, a to je rasprava o Kosovu. 'Tadić nije pred Vijeće sigurnosti pozvan zbog Hrvatske, već zbog Kosova i obaveza koje njegova zemlja ne ispunjava po tom pitanju', kaže Grubiša.

Hrvatska misija pri UN-u, ako Hrvatska bude spomenuta, smatra on, mora primjerenim diplomatskim putem kontaktirati sa svim članicama Vijeća sigurnosti i objasniti im da je izjava istrgnuta iz konteksta te da je novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao da ona nema nikakvog značaja.

'Ali sve to primjerenim diplomatskim metodama, jer se Tadić poslužio apsolutno neprimjerenim potezima', zaključio je Grubiša.