DIPLOMATSKI RAT SRBIJE I HRVATSKE

Tadić tuži Mesića UN-u

20.01.2010 u 15:09

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koja je zakazana za 18. veljače, potvrđeno je u srijedu u Pres službi predsjednika Srbije

Beogradski su mediji u srijedu prenijeli Tadićevu izjavu, koji je ocijenio da je Mesićeva izjava prijetnja sigurnosti u regiji i ratno huškanje.

Tadić je kazao kako je to prijetnja sigurnosti svih ljudi i naroda koji žive "u regiji" te da će o "toj prijetnji" govoriti u Vijeću sigurnosti UN kao najvišem tijelu svjetske organizacije koje se bavi pitanjem sigurnosti u cijelome svijetu.

Srbijanski predsjednik sudjelovat će u petak 22. siječnja na sjednici Vijeća sigurnosti UN, na kojoj će se razmatrati najnovije izvješće o radu misije UN na Kosovu.

Predsjednik Mesić potvrdio je u utorak da je u ponedjeljak u neformalnom razgovoru novinarima kazao kako je u slučaju referenduma o odcjepljenju u Republici Srpskoj spreman vojno prekinuti koridor u bosanskoj Posavini, ali i ocijenio kako ne vjeruje da u ovom trenutku postoji netko tko će pokušati razbiti cjelovitost BiH.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u srijedu je već nazvao Mesićevu izjavu pokušajem provokacije predbacivši mu nedostatak "političke i moralne težine".

Sada i službeno: Bez Tadića na Josipovićevoj inauguraciji

Predsjednik Srbije Boris Tadić neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koja je zakazana za 18. veljače, potvrđeno je u srijedu u Pres službi predsjednika Srbije 

Tadić je ranije najavio da neće ići na Josipovićevu inauguraciju ako na njoj bude i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu. Kako je tportal jučer izvijestio, glasnogovornik predsjednika Kosova Xavita Beqirija je potvrdio da će Fatmir Sejdiu prisustvovati Josipovićevoj inauguraciji i da su već rezervirali hotel u Zagrebu.

Izjavu glasnogovornika kosovskog predsjednika prenose i prištinski dnevni listovi, a pozvavši se na jednoga od njih, iz Beograda su odustali od putovanja u Zagreb.