SRBIJA I KOSOVO

Tadić: Pregovori umjesto barikada

30.11.2011 u 19:40

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u srijedu kako se interesi njegove zemlje ne mogu braniti na barikadama nego isključivo pregovorima. Upravo su pregovori između Beograda i Prištine i nastavljeni u srijedu u Bruxellesu unatoč jačanju napetosti na sjeveru Kosova zbog kojeg bi Srbija mogla ostati bez statusa kandidata za EU

Tijekom boravka u Banjoj Luci, gdje se sastao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Tadić je novinarima izjavio kako ostaje kod poziva koji je uputio kosovskim Srbima da se sklone s barikada jer se ne smije dopustiti nikakva eskalacija nasilja.

'Stojim iza toga što sam rekao jer ne treba ugrožavati živote građana'. izjavio je Tadić.

Dodao je kako se srpski nacionalni interesi danas 'ne brane na barikadama nego u pregovorima i u dijalogu koji se mora voditi kada je u pitanju sjever Kosova i Kosovo u cijelosti'.

Tadić je u Banjoj Luci, uz predsjedatelja predsjedništva BiH Željka Komšića, nazočio svečanosti proglašenja osobe godine u organizaciji 'Nezavisnih novina'.

Tu titulu, koja je prošle godine dodijeljena hrvatskome predsjedniku Ivi Josipoviću, ove je godine ponio uspješni srbijanski tenisač Novak Đoković

Đoković je ovom prigodom kazao kako mu je uz sva priznanja i pobjede na teniskim turnirima koje je do sada osvojio ovo posebno značajno.

'Ljudi iz BiH pokazali su da vjeruju u mene i na tome vam hvala', izjavio je Đoković, dodajući kako se igrajući tenis i postižući u tome uspjehe ujedno osjeća kao predstavnik svih naroda s prostora bivše Jugoslavije.

Nastavljeni pregovori između Srbije i Kosova

Pregovori između Beograda i Prištine nastavljeni su u srijedu u Bruxellesu unatoč jačanju napetosti na sjeveru Kosova zbog kojeg bi Srbija mogla ostati bez statusa kandidata za EU.

Glavni pregovarači dviju strana Edita Tahiri i Borko Stefanović nastojat će postići međusobno razumijevanje oko uprave nad graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, gdje su se u ponedjeljak žestoko sukobili kosovski Srbi i pripadnici KFOR-a.

Jedna od tema razgovora trebala bi biti i sudjelovanje Kosova u regionalnim forumima, budući da Srbija ne priznaje neovisnost svoje nekadašnje pokrajine.

'Mi se moramo usredotočiti na rješavanje problema bez pritiska, neovisno o tome hoćemo li dobiti status zemlje kandidata', iako je on Srbiji važan, rekao je Stefanović uoči nastavka pregovora.

Njemačka je najsnažnije uvjetovala odobrenje statusa kandidata Srbiji isključivo u slučaju normalizacije njezinih odnosa s Kosovom i zahtijeva da srbijanska vlada iskoristi svoj utjecaj kako bi smirila napetosti među Srbima s Kosova.

'Srbijanska vlada želi dobiti status kandidata za članstvo u EU. No u ovom trenutku, i tako svakog dana, sve se više udaljuje od toga', rekao je u srijedu u Bruxellesu njemački ministar obrane Thomas De Maziere.