AHILOVA PETA

Tadić operiran jutros i dobro se osjeća

23.12.2010 u 17:52

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić operiran je jutros u devet sati na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu i dobro se osjeća, priopćio je kabinet predsjednika Srbije

Operacija je završena u skladu s očekivanjima, navodi se u priopćenju.

Tadiću je operirana povrijeđena Ahilova tetiva lijeve noge.

Operaciju su izvršili ortopedski kirurzi iz Klinike za ortopediju i traumatologiju VMA, pukovnik profesor dr. Zoran Popović i pukovnik primarijus dr. Milimir Košutić te anesteziolog, pukovnik profesor dr. Nikola Filipović.

Kako je jučer najavljeno, liječničkim timom rukovodio je ortopedski kirurg i specijalist sportske medicine iz Finske, profesor dr. Sakari Orava.

'Izvršena je operacija rupture Ahilove tetive lijeve noge s odstranjenjem kalcifikata na tetivi i egzostoze na petnoj kosti. Operacija je prošla po planu i bez komplikacija. Predsjednik Tadić se osjeća dobro i rani postoperativni tok protječe uredno. Slijedi period imobilizacije, rehabilitacije i oporavka', navodi se u zajedničkom priopćenju Kabineta predsjednika Srbije i odbora liječnika na čelu s načelnikom VMA dr. Miodragom Jevtićem

Profesor dr. Zoran Popović izjavio je Tanjugu da je operativni zahvat bio uspješan i da se predsjednik Tadić osjeća dobro.

'Cijeli tim koji je izveo ovu operaciju, s profesorom Sakarijem Oravom na čelu, zadovoljan je tokom i ishodom operacije. Sve je proteklo po planu, i predsjednik Tadić se osjeća dobro', izjavio je profesor Popović po okončanju zahvata koji je izveden danas u devet sati na Klinici za ortopediju i traumatologiju VMA.

Ugledni ortopedski kirurg ističe zadovoljstvo i činjenicom što je u liječničkom timu koji su operirali predsjednika Srbije bio i njegov finski kolega.

Profesor Popović je rekao da su srpski ortopedski kirurzi vrlo obrazovani i potpuno u toku s napretkom na polju ortopedske kirurgije i s najsuvremenijim procedurama kod ovakvih i svih drugih ortopedskih zahvata.

On je istaknuo i da učešće finskog specijalista dr. Orave u operaciji predsjednika Tadića nije senzacija, već česta praksa da stručnjaci iz Beograda surađuju s kolegama iz regije, Europe i svijeta, i to tako što naši stručnjaci odlaze na strane klinike, a njihovi kolege dolaze u Srbiju kako bi zajedno operirali.

'Ovo je bila prilika da radimo zajedno s uvaženim kolegom iz Finske, koji je vodeći kirurg u svijetu za ovu vrstu operacija. Zajedno smo izveli operativni zahvat kojem je podvrgnut predsjednik Boris Tadić i cijelim tokom operacije bili smo suglasni u svim procedurama', rekao je profesor Popović Tanjugu.

Direktor Instituta za ortopedsko-kirurške bolesti Banjica dr. Slobodan Slavković izjavio je danas da je to što je finski stručnjak bio na čelu vrlo korisno ne samo za predsjednika, već i za srpsku ortopediju.

Slavković je Tanjugu ispričao da je i sam bio konzultiran o stanju Ahilove tetive kod Tadića prije nekoliko mjeseci te da pouzdano zna da predsjednik Srbije nije inzistirao da se angažira finski stručnjak.

'Uostalom, nije Tadić otišao u Finsku da ga operira Orava, već je Orava došao u Srbiju da operira Tadića', istaknuo je dr. Slavković.

'To što je on bio na čelu tima koji je operirao Tadića nije korisno samo za predsjednika, već i za srpsku ortopediju, čovjek je stvarno veliko kirurško ime u svijetu', naglasio je direktor Instituta Banjica.

Po njegovom mišljenju, u kirurgiji se 'ne smije biti autističan', već se moraju razmjenjivati iskustva, praksa i procedure s kolegama iz svijeta.

Orava je operirao na desetine 'zahtjevnih pacijenata' - profesionalnih sportaša, ali i ljudi koji rade na takvim poslovima da im je neophodan brži oporavak, a to je i slučaj s našim predsjednikom, dodao je Slavković.

'Uostalom, kad bi Orava došao ovdje da ga vidimo i da čujemo nešto od njega da, eto, nažalost, priroda povrede predsjednika nije bila takva da zahtijeva kirurško umijeće kakvo ima i finski stručnjak', dodao je.

Na Institutu na Banjici su, kako je kazao, tri puta po pozivu operirali stručnjaci iz Italije i Švicarske, a pacijenti su bili 'takozvani obični ljudi, anonimni građani'.

Na Banjici je naprimjer operirao profesor Marko Monfrini iz Bologne - on je izveo operaciju koju je, kaže Slavković, sam izvodio prije 20-ak godina, ali je talijanski profesor donio i kost nadlaktice preminuloga, koju Institut na Banjici u tom trenutku nije imao.

Također, naveo je Slavković, 'gostovao nam je i kolega iz Švicarske, koji je obavio kod nas transplantaciju hrskavice, a ubuduće ćemo i mi obavljati tu vrstu zahvata'.