GOVOR U UN-U

Tadić najavio skore razgovore s Kosovom

25.09.2010 u 19:37

Bionic
Reading

Razgovori s Kosovom će početi uskoro rekao je u subotu srbijanski predsjednik Boris Tadić pred Općom skupštinom UN-a i pozvao ostale zemlje da ne priznaju neovisnost te bivše srpske pokrajine

'Uskoro će dvije strane razgovarati prvi puta poslije puno godina. Moramo biti strpljivi i tražiti način izgradnje povjerenja obiju strana', rekao je Tadić i dodao da su oni sada spremni za razgovore.

Kosovo je jednostrano proglasilo neovisnost od Srbije u veljači 2008. Oko 70 zemalja, među kojima Sjedinjene Države i 25 od 27 članica Europske unije priznale su neovisnost Kosova. Srbiju koja se tome protivi, podržavaju Rusija, Kina i druge zemlje koje se bore protiv separatističkih pokreta.

'Srbija drži da je stalno traženje neovisnosti uzaludno i kontraproduktivno' rekao je Tadić i naglasio da stajalište Kosova predstavlja opasan i destabilizirajući presedan.

Tadić je rekao da je u četvrtak u New Yorku razgovarao s ministricom vanjskih poslova Europske unije Catherine Ashton i postigao sporazum o važnim elementima budućeg dijaloga s Kosovom.