šef mađarske diplomacije

Szijjártó: Manjinska politika Mađarske i Hrvatske primjer svima u EU

28.04.2022 u 14:56

Bionic
Reading

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u četvrtak kako Mađarska i Hrvatska vode manjinsku poltiiku na temelju načela zaštite manjina, koja može biti primjer svima u EU

Nakon sastanka s predstavnicima Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) Szijjarto je rekao novinarima kako mađarska zajednica u Baranji uživa stalnu podršku hrvatske vlade u sve većem opsegu, a da mađarska Vlada čini isto s hrvatskom zajednicom u Mađarskoj.

Uzajamno poštivanje naših nacionalnih zajednica i manjina omogućuje da se povremena teška pitanja riješavaju na temelju uzajamnog poštovanja, a veliku ulogu u tome ima i DZMH te njezin predsjednik Robert Jankovics, koji je saborski zastupnik, rekao je Szijjarto.

Ocijenio da su na nedavnim mađarskim parlamentarnim izborima Mađari birali između rata i mira, i donijeli su jasnu odluku da su za mir i sigurnost. Ni do tada, a ni od sada nećemo donositi nikakve odluke koje bi reskirale uplitanje Mađarske u rat u našem susjedstvu, poručio je Szijjarto. Kazao je kako je na izborima sudjelovalo sudjelovalo 318 tisuća Mađara izvan Mađarske, među kojima i iz Hrvatske, te kako su mađarske vlasti željele omogućiti sudjelovanje svim dijelovima naroda u donošenju važnih odluka, a što "ljevica osporava Mađarima izvan Mađarske".

  • +13
Gordan Grlić Radman i Petero Szijjártó Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Na taj način mađarska zajednica u Hrvatskoj je dokazala da sudjeluje u važnim odlukama matične zemlje, a tu sam da potvrdim da Mađari u Hratskoj mogu računati na podršku matice, koja će se nastaviti u području kulture, vjerskog života i gospodarstva, rekao je Szijjarto. Na upit novinara o zbrinjavaju ukrajinskih izbjeglice Szijjarto je rekao kako je to najveća humanitarna akciju u mađarskoj povijesti, te da je Mađarska do sada prihvatila 640 tisuća izbjeglica iz Ukrajine. Na upit o završetku mađarske dionice međunarodnog cestovnog 5C koridora Szijjarto ističe kako je proljeće 2024. godine rok do kada bi se auto cesta M6 trebala povezati s hrvatskom autocestom na mađarskoj granici.

"Nadam se da će se do tada riješiti pitanje ulaska Hrvatske u Schengen, jer ako se to do tada ne dogodi morat ćemo graditi granični prijelaz, a to je veliki trošak i gubitak vremena. Nadamo se da to nećemo morati učiniti, i dajemo punu podršku ulasku Hrvatske u Schengen", istaknuo je Szijjarto. Predsjednik DZMH i saborski zastupnik Robert Jankovics zahvalio je mađarskoj Vladi na pomoći koju je pružila Hrvatskoj u vrijeme ratnih zbivanja, pandemije i potresa te na potpori Hrvatskoj za ulazak u Schengensku zonu.

Ocijenio je kako će rezultat nedavnih mađarskih parlamentarnih izbora za Mađare u Hrvatskoj znači nastavak do sada uspostavljene suradnje s mađarskom Vladom. Mi smo u sretnoj situaciji, jer možemo biti vjerni naciji i dobri građani Hrvatske. Našu zajednicu ćemo oblikovati tako da ćemo sami određivati prioritete i za njih dobivati potporu iz Budimešte, dodao je Jankovics.