SPAS JE NA MORU

Svježiji vikend, a potom na kopnu prema +34

01.07.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Vikend će cijeloj Hrvatskoj donijeti nešto svježije i ugodnije vrijeme, međutim u narednom tjednu iz dana u dan ponovno će biti sve toplije, tako da će do četvrtka temperature u kontinentalnim krajevima, osobito u Slavoniji, dosezati do 34°C. Na Jadranu će vrućine biti nešto manje

U subotu će u kontinentalnim područjima u noći i ujutro biti oblačnije, mjestimice uz kratkotrajnu kišu ili pljusak, uglavnom u gorskim i središnjim predjelima. U prijepodnevnim satima u većini predjela očekuje se razvedravanje, pa će ipak veći dio dana biti djelomice sunčano. No uz promjenjivu naoblaku tijekom poslijepodneva, postojat će mogućnost kratkotrajnog pljuska ili slabe, prolazne kiše. Jutarnja temperatura kretat će se od 10 do 15°C, a najviša dnevna od 19 do 23°C.

Na Jadranu će u subotu biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Oblačnije vrijeme očekuje se navečer u Dalmaciji, kada je ponegdje moguća i pokoja kišna kap. Ujutro će puhati umjerena bura, koja će podno Velebita biti pojačana, a danju slab do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati između 14 i 18°C, a uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne bit će od 26 do 29°C.

U nedjelju će na kopnu biti djelomice sunčano i uglavnom suho. Oblačnije vrijeme očekuje se prema kraju dana, a uglavnom u Podravini i Slavoniji moguća je i slaba kiša u večernjim satima te u noći na ponedjeljak. Jutarnje temperature bit će od 8 do 12°C, a u gorju i malo niže. Najviša dnevna kretat će se od 21 do 25°C.

U nedjelju će na sjevernom Jadranu biti djelomično sunčano i suho, u Dalmaciji ujutro ponegdje s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Više suha i sunčana vremena bit će u poslijepodnevnim satima. Vjetar će biti slab do umjeren, a popodne u Dalmaciji puhat će umjerena tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od 15 do 19°C, a uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne bit će između 26 i 29°C.

Sljedeći će tjedan iz dana u dan biti sve sunčanije i toplije. Oblaka i lokalnih pljuskova bit će manje, a biometeorološka prognoza bit će povoljnija, međutim sa suncem će rasti i UV indeks. Temperature mora, koje se trenutno kreću od 20 do 24°C, još će malo porasti. Najviše dnevne temperature u četvrtak ili petak u nekim bi krajevima mogle dosegnuti visokih ljetnih 34°C, osobito u istočnoj Slavoniji.

 

U ponedjeljak će na kopnu biti pretežno sunčano. Više oblaka može biti još u noći i ujutro u istočnim predjelima. Tijekom dana moguća je umjerena naoblaka, a rijetko gdje i kratkotrajan pljusak, uglavnom u gorskim i sjeverozapadnim predjelima. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura kretat će se od 10 do 15°C, a najviša dnevna od 25 do 28°C.

Na Jadranu će u ponedjeljak biti djelomično sunčano s više oblaka prema kraju dana. Navečer je mjestimično moguća slaba kiša. Nakon slabe bure ujutro, danju će zapuhati slab jugozapadnjak. Jutro će biti malo svježije, a najviše dnevne temperature bit će od 27 do 31°C.


Zanimljivosti

1. srpnja 1891. godine osnovana je meteorološka postaja u Crikvenici.

4. srpnja 1989. godine u Kopelščaku i Mariji Bistrici palo je 180 mm oborina.

Jedna narodna izreka kaže: 'Srpanj močvaran, svačemu je kvaran', što znači da obilne kiše u ovom ljetnom mjesecu nisu dobre za poljoprivredu.

Tridesetak osoba poginulo je prije tri dana, 29. lipnja, od udara munje u dvjema afričkim zemljama - osamnaestero djece u jednoj osnovnoj školi u Ugandi i još 11 osoba u Nigeriji.

Istovremeno je jaka suša ovih dana pogodila desetak milijuna stanovnika na istoku Afrike.