postaje sve toplije

Svjetski meteorolozi upravo vijećaju je li temperatura od 48,8 stupnjeva najviša ikad izmjerena u Europi, a znate li koliko je najviše zabilježeno u Hrvatskoj?

13.08.2021 u 10:19

Bionic
Reading

Klimatske promjene uzrokovane ljudskom intervencijom dovode i do povišenja temperatura zraka, a nedavno zabilježenih 48,8 stupnjeva Celzijusa na Siciliji moglo bi biti proglašeno novim toplinskim rekordom

U nedavnoj objavi na Twitteru meteorologinja televizije N1 Tea Blažević navela je da je Svjetska meteorološka organizacija razmatra o proglašenju nove, najviše ikad izmjerene temperature, zabilježene neki dan na Siciliji. Tamo je naime 11. kolovoza izmjereno nevjerojatnih 48,8 stupnjeva Celzijusa, no meteorolozi razmatraju jesu li podaci zabilježeni na odgovarajući način.

Ploče su se 1981. godine 'kuhale' na 42,8 stupnjeva Celzijusa

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, najviša ikad izmjerena temperatura u Hrvatskoj zabilježena je 4. kolovoza 1981. godine u Pločama i iznosila je 42,8 °C.

Valja napomenuti da je spomenuta temperatura izmjerena na mjernoj stanici, u hladu, na visini od nekoliko metara, što sugerira da je na 'asfaltu' bilo znatno 'paklenije'.

Što se ostalih rekordnih temperatura tiče, DHMZ navodi da su gotovo svi navedeni apsolutni maksimumi izmjereni u srpnju i kolovozu, izuzetak je Virovitica gdje je apsolutni maksimum od 39,5 °C izmjeren 27. lipnja 1965. Najviše je izmjerenih maksimuma tijekom kolovoza 2012. godine, s time da je većina postaja počela raditi od sredine prošlog stoljeća. Na postajama s duljim nizom mjerenja (od 19. stoljeća!) ističe se postaja Crikvenica gdje je apsolutni maksimum od 39,0 °C izmjeren 17. srpnja 1928.

Dramatično upozorenje znanstvenika o klimi: 'Ovo je crveni alarm za svijet'

U sljedeća dva desetljeća temperature će vjerojatno porasti za više od 1,5 °C iznad razine iz predindustrijskog razdoblja, čime će biti prekršene ambicije Pariškog sporazuma o klimi iz 2015., ali će doći do do raširenog razaranja i ekstremnih vremenskih prilika.

Samo brzo i drastično smanjenje stakleničkih plinova u ovom desetljeću može spriječiti takav klimatski slom, pri čemu će svaki djelić stupnja daljnjeg globalnog zagrijavanja vjerojatno pogoršati i ubrzati posljedice - upozorenje je Međunarodnog panela za klimatske promjene, vodećeg svjetskog autoriteta u klimatologiji.

  • +7
Vrućina u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL