položaj novinara ugrožen

Svjetski je dan slobode medija, Hrvatska u skupini problematičnih zemalja

03.05.2019 u 07:09

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvao je svoje članove, kao i sve druge novinare i medijske radnike u Hrvatskoj, da u petak, 3. svibnja, od 11,55 do 12 sati tradicionalnom simboličnom akcijom 'Pet minuta gromoglasne tišine' upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožavaju sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje

Prema indeksu razvijenosti slobode medija Hrvatska se na tradicionalnoj listi Reportera bez granica ove godine našla na 64. mjestu. Svrstana je u skupinu problematičnih zemalja, daleko od, primjerice, Slovenije koja je u tom poretku na 34. poziciji, upozorava u priopćenju SNH.

Nema slobode medija bez slobodnih novinara, a hrvatski su novinari 'zarobljeni' na više načina. Tužbe za tzv. sramoćenje, učestale u zadnje vrijeme, zbog kojih pravosuđe proglašava krivima i one koji su pisali i govorili istinu, vodi ka autocenzuri, koja sve više dominira među hrvatskim novinarima.

Na to je višekratno, pa i u nedavnom novinarskom prosvjedu, upozorena Vlada, ali ništa se ne čini da se to stanje promijeni. Nema depolitizacije javnog servisa i Vijeća za elektroničke medije, statuti medija su mrtvo slovo na papiru, napadači na novinare tek se simbolično kažnjavaju, najčešće uvjetnim kaznama, nema javnih potpora za kvalitetno novinarstvo...

I u radno-pravnom smislu novinari su obespravljeni na više načina. U privatnim medijskim kućama otkazani su kolektivni ugovori ili nisu potpisani novi, a bahati poslodavci odbijaju čak o tome i pregovarati. Novinarima je otet minuli rad, a naknade za prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom i blagdanom su simbolične, tek toliko da se udovolji obvezi iz Zakona o radu.

Posebno težak položaj tzv. slobodnih novinara

U mnogim medijima zabranjuje se ili otežava sindikalni rad, a sindikalne se povjerenike progoni i diskriminira tako da ne mogu napredovati ili im se daju najniže plaće, tvrdi SNH.

U priopćenju se posebno ukazuje na težak položaj tzv. slobodnih novinara - radi se o novinarima koji se za taj status uglavnom nisu odlučili svojom slobodnom voljom, kao što je to slučaj u drugim zemljama EU-a, nego su u taj položaj gurnuti voljom poslodavaca koji ih odbijaju zaposliti, iako bi to po zakonu morali učiniti.

  • +32
Prosvjed Oteli ste medije, novinarstvo ne damo u organizaciji HND-a Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Na stranu to što je na taj način (preko njihova RPO statusa) oštećen državni proračun i fondovi mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, važnije je da su ti novinari u podređenom položaju u odnosu na stalno zaposlene. Teško mogu podići kredit, a kako im poslodavac u bilo kojem trenutku može otkazati suradnju, u stalnom su egzistencijalnom strahu, upozorava SNH.

Sindikat stoga poziva inspekcije da onemoguće poslodavce da tzv. slobodne novinare pretvaraju u robove 21. stoljeća, jer neki od njih su u takvom podređenom statusu i više od 15 godina, neki čak i 24 godine, što je u naprednim europskim zemljama nezamislivo.

'Podržimo novinarstvo kao javno dobro, jer samo sa slobodnim medijima i slobodnim novinarima možemo doći do uređenijeg i pravednijeg društva. Oduprimo se uzurpatorima svih vrsta kojima odgovara ovakvo stanje jer u mutnome je najlakše loviti', kaže se u poruci SNH-a u povodu Svjetskog dana slobode medija.