SUĐENJE TUTI

Svjedok nije znao da je Kažnjenička bojna odvela Nosića

19.07.2013 u 15:35

Bionic
Reading

Bivši pripadnik vojne policije HVO-a Predrag Leventić posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je optuženi Mladen Naletilić Tuta bio u sjedištu vojne policije u Mostaru 1993. kad su pripadnici Kažnjeničke bojne uhapsili njegova zapovjednika Željka Džidića, ali tada nije znao da su odveli i Roberta Nosića zbog čije se otmice sudi Naletiliću

Svjedok tvrdi da tada nije znao da su pripadnici Kažnjeničke bojne odveli i pripadnika hercegovačkog HOS-a Roberta Nosića, kojeg su navodno smatrali odgovornim za ubojstvo svog suborca po nadimku 'Fićo'. Nosićeva sudbina je prema optužnici nepoznata, ali je prema medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice.

Bivšem zapovjedniku tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a i haškom osuđeniku Naletiliću, osim za tu otmicu sudi se i zbog poticanja na ubojstvo Damira Brekala 1995., ali je na početku suđenja odbacio sve optužbe.

Leventić je ispričao da je 1993. bio vozač i tjelohranitelj Džidića s kojim je otišao u sjedište vojne policije na mostarskom Strojarskom fakultetu, nakon što su dobili poziv da je tamo izvanredno stanje, a kad su došli vidio je 50-ak ljudi naoružanih dugim cijevima i 20-ak razoružanih ročnika vojne policije.

Svjedok je potvrdio da je tamo vidio i Naletilića koji se prvo rukovao s Džidićem, tadašnjim zapovjednikom 3. bojne vojne policije HVO-a, a zatim je podređenima rekao 'uhapsi zapovjednika'.

Leventić kaže da je krenuo rukom prema pištolju, ali su se odmah na njemu našle prislonjene tri duge cijevi, nakon čega su ga trojica iz Kažnjeničke bojne u jednoj prostoriji držala od 15 minuta do pola sata.

Svedok je kasnije u sjedištu vojne policije od nekih ročnika doznao da su Džidića odveli pripadnici Kažnjeničke bojne, ali nije tada znao da je odveden u Široki Brijeg. Iz medija je kasnije doznao da su pripadnici Kažnjeničke bojne tada odveli i Nosića.

Oko sat nakon što je Džidić pušten, svjedoku je rekao da ga je Naletilić tražio da mu dostavlja izvješća, ali je on to odbio.

Na ranijem ročištu Džidić je posvjedočio da je Naletilić bio prisutan kad su pripadnici Kažnjeničke bojne oteli Roberta Nosića. Iako je i tada teretio optuženika, Džidićev iskaz bio je znatno blaži od onoga koji je prije 16 godina dao u istrazi. Tako je suprotno iskazu iz istrage Džidić ispričao da ga pripadnici Kažnjeničke bojne nisu tukli niti mu prijetili. Za Nosića je na sudu rekao da je bio 'rumen u licu', dok je u istrazi prije 16 godina tvrdio da je bio krvav te da su mu ruke bile vezane žicom.

Ustvrdio je i da su ga odveli u Široki Brijeg zbog antagonizma koji je vladao između vojne policije i Kažnjeničke bojne, dok je u istrazi govorio da se suprotstavio zarobljavanju vojnika u vojnoj policiji koji su uglavnom bili slabo naoružani ročnici.

Suđenje se nastavlja 18. rujna ispitivanjem novih svjedoka.