afera ina mol

Svjedok na suđenju Sanaderu i Hernadiju: Sudjelovao sam na pregovorima o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine

18.06.2019 u 12:49

Bionic
Reading

Svjedočenjem bivšeg ravnatelja Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva Branka Horačeka, koji je ustvrdio da je MOL predložio izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja iz Ine, u utorak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i prvom čovjeku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju u aferi Ina-MOL

''Na prijedlog bivšeg ministra Damira Polančeca sudjelovao sam u pregovorima o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, koje je stvaralo gubitike. MOL je zbog toga na jednom od sastanaka predložio da se, zajedno s izmjenama međudioničarskog ugovora, iz hrvatske naftne kompanije izdvoji nerentabilno plinsko poslovanje', kazao je Horaček.

Upitan tko je sve sudjelovao u pregovorima, Horaček je odgovorio da su u razgovorima, osim njega, nazočili bivši potpredsjednik Vlade RH i nekadašnji ministar gospodarstva Damir Polančec, bivši predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomo Galić, bivši šef Polančecovog kabineta Zvonimir Novak te odvjetnik Zoran Marković. Mađarsko izaslanstvo, dodao je Horaček, vodio je direktor MOL-a Zsolt Hernadi.

Horaček je kazao i kako za vrijeme pregovora nikada nitko na njega nije vršio pritiske, niti nametao gotova rješenja kako bi se ispregovarali najbolji uvjeti s Mađarima.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.