SANADEROVA ODVJETNICA

'Svjedočenje Olgice Spevec je potpuno nerelevantno'

24.02.2012 u 15:48

Bionic
Reading

U nastavku suđenja Ivi Sanaderu u aferama Hypo i INA-MOL na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočila je Olgica Spevec, od 2009. godine predsjednica Vijeća Agencije za tržišno natjecanje

Odvjetnica Jadranka Sloković nakon suđenja rekla je kako je svjedočenje Olgice Spevec bilo potpuno irelevantno. Izjavu možete pogledati u videu na dnu teksta.

TIJEK DANAŠNJEG SUĐENJA


12:44 
Suđenje se za danas završava a nastavlja se u sljedeći četvrtak i petak ispitivanjem Damira Polančeca, Ivana Šukera, Wolfganga Kulterera, a zatim i Roberta Ježića. 15. ožujka najavljen je Jozo Petrović, a 16. ožujka Luka Bebić i Marina Matulović Dropulić.

12:35 
Sanader prigovara na istinitost svjedočenja Olgice Spevec u odnosu na iskaze o telefonskim razgovorima između njih dvoje i pisma koje tvrdi da je poslala u Vladu. Odvjetnik Prodanović tvrdi da će obrana do kraja postupka dokazati da Spevec u Vladu nije poslala nikakvo pismo 'upozorenja' o koncentraciji MOL-a u INA-i.

UNAKRSNO ISPITIVANJE OBRANE

12:23 
Odvjetnik Prodanović pita koliko je članova imalo Vijeće i je li postojao uži kolegij? 'Vijeće ima pet članova i odluke donosi na sjednicama s najmanje tri glasa. Sjednica se ne može održati ako nema predsjednika i zamjenika', rekla je Spevec. Pojasnila je da Vijeće nije zapravo donijelo odluku nego samo poslalo pismo premijeru. 

12:14
Mol je nakon uvjetne ocjene tražio od Agencije da se proda dio benzinskih crpki iz mreža Tifona i INA-e, ali na to Agencija nije pristala. Spevec je podsjetila da je Agencija nakon prve analize MOL-u predložila da proda Tifon i rekla, da su to učinili, da Agencija uopće ne bi išla dalje u dubinsku analizu jer bi koncentracija utjecaja MOL-a u INA-i bila dopuštena. Sloković pita zašto se nije išlo u prodaju Tifona? 'Agencija je, kad je proveden dubinski postupak, ustanovila da se cijene naftnih derivata ne formiraju slobodno i da je utjecaj koncentracije nebitan. Mi smo, u trenutku ocjene koncentracije, saznavali nove okolnosti. Tako smo ocjenjivali i situaciju oko Tifona koji je trebao biti uzor ili standard INA-inih benzinskih postaja. Nije bilo opasnosti za cijene, jedina naša briga bila je tada kako omogućiti da potrošači imaju i dalje dobrobiti od usluga Tifona.'

12:05 
Na pitanja odvjetnice Jadranke Sloković, Spevec pojašnjava da Vijeće nije donijelo pozitivnu, nego uvjetno pozitivnu odluku o dopuštenoj koncentraciji MOL-a na tržištu. Kaže da nisu odlučivali o samom ugovoru, nego o utjecaju koncentracije na tržište u RH. Da je donesena odluka da je koncentracija zabranjena, ugovor INA-e i MOL-a ne bi stupio na snagu, pojasnila je Spevec. Na pitanje je li bilo moguće ispitivati način podjele upravljačkih prava, Spevec je rekla da to nije bilo moguće. 

11:03
Određena je pauza do 12 sati.

TUŽITELJICA ISPITUJE SVJEDOKINJU

11:01 
Kako je privatizacija INA-e započela 2003. godine sporazumom INA-e i MOL-a, Spevec je upitana je li se već tada moglo raditi o MOL-ovom preuzimanju kontrole nad INA-om? Spevec je rekla da tada Agencija nije analizirala taj ugovor u odnosu na koncentraciju moći, nego kao sporazum. Smatra da u sporazumu iz 2003. nije bilo prevladavajućeg utjecaja MOL-a.

10:55 
Na pitanje zašto je sazvala konferenciju za novinare na temu INA-MOL, Spevec je rekla da se ipak radilo o preuzimanju najvećeg hrvatskog poduzeća. Upitana je li, osim taj jedan put u slučaju INA-e i MOL-a, Sanader od nje tražio da se opravdava zbog svojih odluka, rekla je da sličnih sastanaka nije bilo, ali da ju je premijer znao nazivati u vezi s drugim postupanjem Agencije. 

10:49 
'Stupanje na snagu spornog ugovora nije se moglo dogoditi bez prethodne suglasnosti Agencije', kaže Spevec, a na pitanje jesu li se Mađari pridržavali uvjeta Agencije da se proda Crobenz, Spevec kaže da su se 'djelomično pridržavali tog uvjeta'. 'U roku od devet mjeseci MOL je sam prodavao Crobenz, a doveli su nam kupca za kojeg nismo bili uvjereni da može nastaviti normalno poslovanje Crobenza.' Naime, namjeravali su prodati Crobenz pravnoj osobi koja se uopće ne bavi tom djelatnošću, nego maloprodajom. Spevec kaže da na koncu prodaju nije izvršio MOL, nego povjerenik kojeg su imenovali.

10:23 
Nakon odluke Vijeća, tijekom konferencije za novinare, nazvao me premijer Sanader koji nije shvatio odluku Vijeća i rekao da pravna služba Vlade također nije shvatila o čemu se radi. Razgovor je prekinut, ne znam je li spustio slušalicu ili nešto drugo. Oko pola sata kasnije, nakon konferencije za tisak, pozvao me u Vladu da kažem što sam točno napravila. Povela sam pravnicu Vesnu Patrlj, a tamo su bili Damir Polančec, predstavnici MOL-a i INA-e, ali nije bio Sanader. Sastanak je bio prilično nervozan jer smo nas dvije bile na jednoj strani, a protiv nas je bila cijela ekipa nezadovoljna rješenjem koje smo donijeli', prepričala je Spevec. 'Od predstavnika MOL-a, ali i Polančeca, bilo je jasno da smo previše ušli u dubinu analize jer smo tražili da se proda Crobenz.' Spevec ponavlja dio iskaza da je bila spremna na ostavku, ali ne i na povlačenje odluke o tome da je ugovor INA-e i MOL-a bio negativan. Sastanak je, kaže, završio tako da su Mađari i Polančec prihvatili takvu odluku: 'Nakon toga smo otišli do kabineta predsjednika Vlade koji je pitao je li sad sve jasno, rečeno je da jest, trajalo je sve to dvije-tri minute, predsjednik me ispratio i ispričao mi se za neugodnosti.'

10:12 
Spevec kaže da na njezinu obavijest i upozorenje premijeru i ministru nije bilo nikakve reakcije. 'S obzirom na ranije iskazan interes, bilo je za očekivati da će se netko javiti, ali to se nije dogodilo.' Zbog sumnji u prevladavajuću koncentraciju MOL-a Vijeće je prešlo u drugu fazu analize INA-e i učinaka koncentracije MOL-a na tržištu, a ona je trajala tri mjeseca. 'Tada smo sačinili preliminarnu analizu na tržištu, obavijestili MOL i inicirali mjere za koje smatramo da bi bile potrebne da bi se smanjili negativni učinci koncentracije na hrvatsko tržište', rekla je Spevec. 'Rješenje je doneseno, ali kako nije bilo vremena u cijelosti s njime upoznati sudionike, poslali smo im 9. lipnja izrijeku rješenja. Što se medija tiče, sazvala sam konferenciju za novinare i predstavila odluku', podsjetila je Spevec.

10:03 
Upitana tko je donosio ključne poslovne odluke i tko je imao kontrolu nad financijama u INA-i, Spevec kaže da je to bio MOL i izvršni direktori koji su bili odgovorni za poslovanje jedinica. Uprava je birala direktore, a u Upravi je prevladavajući bio MOL. 'Vezano uz ovaj postupak bilo je razgovora s predstavnicima Ministarstva gospodarstva o koncentraciji INA-e. U travnju sam razgovarala i s tadašnjim premijerom koji me nazvao zbog pitanja brodogradnje i INA-e. Ja sam bila pregovarač Vlade za poglavlje brodogradnje i to je bila bitna tema. Pitao me o koncentraciji INA-e, a ja sam rekla da je ona bitna za Hrvatsku i da moramo voditi računa o plinskom biznisu', rekla je Spevec i naglasila da je stručna služba u tom trenutku još analizirala radi li se o koncentraciji MOL-a u INA-i. 'Nakon tog razgovora, kad je stručna služba dostavila nalaze, ja sam sastavila kolegij Vijeća i tada smo zaključili da ćemo ići u drugu fazu. O tome smo izvijestili Vladu i ministra gospodarstva. Zajedno smo napisali dopis koji sam uputila izravno premijeru, ali i Damiru Polančecu, i u kojem smo ukazali na ovo o čemu sam danas govorila.' Spevec tvrdi da su u obavijesti premijeru poslali i pravni aspekt i ekonomsku analizu učinaka na hrvatsko tržište.

9:54 
Spevec je pojasnila da je uočeno da dolazi do bitnih promjena u poslovanju s INA-om: 'Razlika je bila u sastavu Nadzornog odbora jer od devet članova pet bira MOL, tri člana Hrvatska, a jedan je predstavnik zaposlenika. Isto tako, od šest članova Uprave tri su člana bila iz MOL-a, a tri predstavnika RH, s time da je predsjednik Uprave uvijek bio predstavnik MOL-a, i u spornim situacijama njegov bi glas bio prevladavajući.'

9:45
'MOL je u roku od osam dana bio dužan prijaviti koncentraciju u INA-i, što je učinio početkom veljače 2009. godine. Do trećeg travnja MOL je dostavljao svu dokumentaciju, a kada ju je Agencija kompletirala i izdala potvrdu, počeo je teći rok od 30 dana. U tom roku Agencija ne zna ništa nego proučava hoće li to imati negativan utjecaj na tržište', pojasnila je Olgica Spevec. Kaže da je Agencija odlučila na temelju dioničarskog ugovora RH i MOL-a i svih drugih dokumenata, poput Statuta INA-e, Poslovnika o radu NO-a i Uprave, te na osnovi ekonomske analize tržišta. Zaključak je bio da je koncentracija bila 'uvjetno dopuštena', odnosno koncentracija koja se ne bi mogla odobriti u roku od 30 dana, nego da je potrebna dubinska analiza tržišta naftnih derivata. Vijeće je tako zatražilo analizu jer su bili jasni učinci na tržišno natjecanje.

9:33
Započelo je ispitivanje prve svjedokinje, Olgice Spevec, od 2009. godine predsjednice Vijeća Agencije za tržišno natjecanje. Zadatak Agencije je, kaže, potvrditi imaju li određene aktivnosti tvrtki značenje u odnosu na Zakon o tržištu natjecanja. Opisuje dva načina koncentracije: koncentracija spajanja i stjecanje prevladavajućeg utjecaja. Važno je odrediti je li koncentracija utjecaja dopuštena ili ne. Stjecanje koncentracije utjecaja, rekla je Spevec, znači da jedna ili više pravnih osoba stječe većinski udio u vlasništvu ili pravo odlučivanja. 'U konkretnom slučaju radi se o koncentraciji MOL-a ili INA-e, a tu MOL stječe prevladavajući utjecaj nad INA-om koja je u vlasništvu RH.'

9:30
Sudac Ivan Turudić otvorio je današnje suđenje ispravkom vlastitoga navoda s jučerašnjeg ročišta: 'Gospodine Sanaderu, želim vam reći da sam jučer upotrijebio krivi izraz. Naime, ako se budete i dalje ponašali neprimjereno, bit ćete udaljeni iz sudnice, a ne izbačeni.' Sanader na to nije ništa uzvratio.

Izjava Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković