BOLEST U ISTRI

Svinjska gripa potvrđena i kod pacijenta iz Žminja

06.01.2011 u 14:22

Bionic
Reading

Od četiri brisa poslana u Zagreb, dva su nalaza pozitivna na virus svinjske gripe. Jedan pacijent je iz Pule, a drugi oboljeli iz Žminja, potvrdila je dr. Jasna Valić, epidemiologinja pulskog Zavoda za javno zdravstvo. Kaže da se oba pacijenta osjećaju dobro te da su na kućnoj njezi

Pretpostavlja se da će biti još pojedinačnih slučajeva oboljenja te se, ako postoji sumnja na teži oblik gripe, preporučuje javljanje svojim ambulantnim liječnicima. Gripa se obično odleži, no kod starijih ljudi i kroničnih bolesnika može doći do komplikacija pa je još uvijek najbolja preventiva cijepljenje.

Ovogodišnje cjepivo je jedno, no ono sadrži komponente virusa sezonske gripe tipa A/H3N2/ i B, te pandemijskog A/H1N1/ tako da su cijepljene osobe zaštićene i od tzv. svinjske gripe koja može uzrokovati teške komplikacije i kod mlađih, zdravih osoba.

'Zadnjih nekoliko godina količina nabavljenog cjepiva za Istru se kreće oko 30.000 doza, što je u odnosu na broj od 200-000 stanovnika značajna preventiva, međutim, ove godine kao da postoji nepovjerenje u cjepivo', kazao je dr. Valić, dodajući da su mediji prošle godine odigrali negativnu ulogu pa se mnogi danas nerado cijepe.

Koliko je Istrana cijepljeno, za sada još nije poznato, no pravi val gripe očekuje se nakon školskih praznika i povratka sa skijališta.