RASTE BROJ ZARAŽENIH

Svinjska gripa i u Maroku

12.06.2009 u 20:36

Bionic
Reading

Prvi slučaj svinjske gripe otkriven je u četvrtak u Maroku kod djevojke koja je dan ranije doputovala iz Kanade, objavilo je u petak marokansko ministarstvo zdravstva, dodajući da njezino zdravstveno stanje 'ne zabrinjava'

'Djevojka koja je počela petodnevni tretman, pokazuje znakove oporavka i temperatura joj pada', rekao je Haled Ait Taleb, ravnatelj sveučilišne bolnice Hasana II. u Fesu, 200 km istočno od Rabata, a prenijela je agencija France Presse.

Osamnaestogodišnja djevojka koja studira u Montrealu doputovala je u srijedu u Casablancu, gdje je presjela u zrakoplov marokanskog Air Maroca (RAM) za Fes, dodaje ministarstvo u priopćenju.

U Saudijskoj Arabiji bolest je dijagnosticirana kod oca i dviju kćeri čiji je troipogodišnji brat zaražen virusom A(H1N1), čime je broj oboljelih u toj zemlji porastao na šest, javila je službena agencija SPA.

Rodbina dječačića koji je u nedjelju s obitelji doputovao u Saudijsku Arabiju iz Sjedinjenih Država, obavila je pretrage koje su pokazale prisutnost virusa, objavilo je ministarstvo, a prenijela je agencija.

Stanovnicima Velike Britanije u petak je upućen poziv da 'ne šire paniku' zbog epidemije svinjske gripe, u trenutku kada se broj zaraženih u zemlji popeo na gotovo tisuću, javlja agencija dpa.

Britanski ministar zdravstva Andy Burnham rekao je parlamentarnim zastupnicima da je u zemlji dosad potvrđeno 909 slučajeva svinjske gripe, upozorivši da se očekuje još veći broj oboljelih.

'Proteklih dana broj zaraženih svakodnevno je rastao u nekim dijelovima Velike Britanije, osobito u Škotskoj', rekao je Burnham. U toj zemlji bilo je hospitalizirano 28 osoba, ali se većina njih potpuno oporavila.

Tajlandske zdravstvene vlasti potvrdile su 47. slučaj svinjske gripe u toj zemlji. Ministar zdravstva Witthaya Kaewparadai izjavio je u petak da je novi slučaj bolesti otkriven kod studenta na fakultetu sv. Gabrijela u Bangkoku, gdje je dijagnosticirano i pet prethodnih slučajeva, javlja AP.

Fakultet se dezinficira i bit će zatvoren tjedan dana. Zasad u Tajlandu nitko nije umro od svinjske gripe. Witthaya je rekao da Tajland posjeduje 420.000 doza antivirusnog cjepiva i da će proizvesti još 100.000 u idućih mjesec dana. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je uvela najviši, šesti stupanj uzbune zbog svinjske gripe i time proglasila pandemiju, prvu u 21. stoljeću.