LAURA DEKKER

Svijet oplovila najmlađa osoba u povijesti

22.01.2012 u 18:44

Bionic
Reading

Nizozemka Laura Dekker (16) pretekla je Australku Jessicu Watson za pola godine i postala najmlađa osoba u solo plovidbi oko svijeta, epopeji koju je okončala u subotu vrativši se na mjesto odakle je krenula prije godinu dana, nizozemsko-francuski otok Saint Martin na Karibima

Unatoč podvigu, Laura Dekker neće ući u Guinnessovu knjigu rekorda jer su odgovorni neskloni promovirati tako riskantne poteze maloljetnika.

Dekker je imala jako tešku bitku s vlastima Nizozemske koje joj nisu dale da krene prije nego navrši 16 godina, budući da zakon kaže da djeca i maloljetnici moraju do te dobi pohađati školu.

Tek nakon duga natezanja, pa i na sudu, i nakon odlučne podrške koju je dobila od inače rastavljenih roditelja, također moreplovaca, Laura je uspjela krenuti na put.

Kaže da je jako ljuta na nizozemske vlasti i da su joj nanijeli veće muke nego što su bile oluje i sve moguće peripetije koje je provela kroz godinu dana samotnjačke plovidbe. Da nije bilo oca, koji joj je već sa 13 godina dopustio da preplovi more do Engleske, ona ne bi uspjela ostvariti svoj san.

Odlučila je dovršiti knjigu i televizijski dokumentarac i misli da, unatoč tome što jako voli Nizozemsku, neće u rodnoj zemlji ostati živjeti, već će se preseliti na Novi Zeland čije državljanstvo ima jer je rođena na brodu u tamošnjim vodama dok su joj roditelji također, kao i ona, plovili oko svijeta.