GRABAR KITAROVIĆ

'Svijet je otvorio oči tek nakon razaranja Vukovara i Dubrovnika'

06.12.2016 u 16:49

Bionic
Reading

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović rekla je u utorak u Dubrovniku na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice uspješne obrane grada kako je napad na Dubrovnik razotkrio sve laži zločinačke politike Miloševićevog režima te kako je međunarodna zajednica ''otvorila oči'' tek nakon razaranja Vukovara i Dubrovnika

''Nemoguće je biti na Srđu i ne osjećati tugu i ponos. Branitelji su nam omogućili da ovdje slavimo budućnost hrvatskog Dubrovnika ne samo kao perjanicu turizma nego i kao vodeći grad regionalnog razvoja. Kad niste mogli braniti grad oružjem branili ste ga srcem. Kroz povijest je Dubrovnik doživio katastrofe i razaranja, ali nikad barbarstvo kao 1991. Napad na Dubrovnik razotkrio je svu laž zločinačke politike, a Dubrovnik je tad pokazao kakav je i gdje pripada. Na razaranja brojnih hrvatskih gradova međunarodna politika nije reagirala, tek na razaranje Vukovara i Dubrovnika otvorili su oči oni koji nisu htjeli vidjeti tko je agresor'', rekla je Grabar Kitarović.

Istaknula je kako je zahvalna braniteljima, kao i snimateljima i izvjestiteljima koji su slali snimke rata u svijet.

''Svi smo tada nosili zastavu Libertas i vjerovali u zagovor svetog Vlaha. Nismo zaboravili, a želimo mir, suradnju i napredak. Očekujemo od svih prihvaćanje prošlosti'', rekla je predsjednica. Rekla je i da je nakon razaranja grad dobro obnovljen, a da se turizam vratio. ''Neka nam živi hrvatski Dubrovnik i Hrvatska i neka nas ujedinjuje poklič "Zovi, samo zovi"'', zaključila je Grabar Kitarović.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić poručio je kako je Dubrovnik obranjen jedinstvom branitelja i građana.

''Sloboda je plaćena životima, tijekom agresije na jug poginulo je više od 300 branitelja i civila, a stotine su odvedene u logore. Dubrovnik je pobijedio, a o tome se malo priča.

Do jučer smo govorili o napadu na Dubrovnik, danas pričamo o pobjedi. Sve razoreno smo obnovili, sve osim Belvedera. Danas dobro stojimo i nezaposlenost nam je manja od pet posto. Kod nas radi tri tisuće ljudi izvan naše županije, a trebat će nam još toliko. Ove godine smo šampioni turizma, ostvarili smo milijun dolazaka, dolaze nam najpoznatiji filmovi i brendovi '', rekao je Vlahušić.

General Nojko Marinović: Imali su plan za sedam dana zauzeti Dubrovnik, ali nisu računali na naše domoljublje

Umirovljeni general - bojnik Nojko Marinović, ratni zapovjednik obrane Dubrovnika rekao je kako djecu treba učiti da pamte, ali ne i da mrze.

''Godine su me naučile, mostovi se ruše za sat ili dva, a grade godinama. Našu djecu treba učiti da pamte, ali ne i da mrze. Pamćenje je alat, a mržnja golemi teret'', rekao je
Marinović te dodao kako je agresor u ratu imao oružja za 30 godina ratovanja.

''Imali su plan za sedam dana zauzeti Dubrovnik, a za 15 dana dolinu Neretve, ali nisu računali na naše domoljublje. To je naše najjače oružje koje je agresora koštalo glave'', rekao je. Napomenuo je kako je agresor mogao ući u Dubrovnik, ali bez svojih oklopa što bi značilo borbu prsa o prsa. ''Oni su mogli ući u Grad, ali bez oklopa, morali su ići pješak na pješaka, rekao je Marinović dodajući da je u očima branitelja vidio da su spremni za to. Marinović te dodao i kako je s druge strane ipak bilo časnih ljudi.

Predstavnik branitelja Ivo Lučić u emotivnom govoru poručio je kako su branitelji danas zanemareni. "Životni vijek nam je u prosjeku 55 godina. Branitelji su zanemareni, nema ih na važnijim događanjima. I dalje imaju problema sa zapošljavanjem i stambenim zbrinjavanjem'', rekao je među ostalim Lučić.

Župan Dobroslavić: Napada na Dubrovnik je pokazao što je pravi Miloševićev plan, tu nije bilo ugroženih Srba

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić je rekao kako su malobrojni branitelji spriječili agresora da prijeđe crtu Belvedera i Sustjepana. "Uspjeli su to zahvaljujući ljubavi i nisu ih mogli pobijediti. Sloboda je zahtijevala žrtve i poginuli su najbolji među nama. Njihova žrtva neće biti zaboravljena i na tom primjeru odgajat ćemo mlade'', rekao je Dobroslavić.

"Upravo je napad na Dubrovnik pokazao pravi plan Miloševićevog režima. Ovdje nije bilo ugroženih Srba, ni vojarni koje treba razoružati. Htjeli su teritorij. Moramo biti na oprezu i dobro je da naši državni čelnici otvoreno kažu koji je naš svjetonazor i gdje pripadamo. Moramo ponovno uvesti, makar minimalni vojni rok'', rekao je Dobroslavić.

Na akademiji su se prisutnima obratili i ministri obrane i branitelja Damir Krstičević te Tomo Medved.

"Moram još jednom čestitati Dan dubrovačkih branitelja. Neprijatelji su htjeli zatrti sve što diše i misli hrvatski. Imamo obavezu čuvati sjećanja na sve koji su branili zemlju, a danas imamo dužnost boriti se za ravnomjerni razvoj svih naših krajeva. Vi ste ovdje pokazali kako se mogu stvoriti vrhunski rezultati. Svi imamo obaveze i danas se žrtvovati za bolju budućnost'', rekao je Krstićević.

Medved je istaknuo kako je agresor htio uništiti povijest, te poručio kako ga je spriječilo čisto srce dubrovačkih branitelja.
"Imali ste čisto srce i ljubav prema domovini. Vi ste se borili za svoju grudu, a ne smijemo nikad dopustiti da se istina o ratu izbriše i zaboravi. Rat je bio obrambeni i možete se ponositi jednom od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu. Budite ponosni na sve branitelje, a ovakva okupljanja bude i tugu zbog svih onih koji nisu s nama'', rekao je.

Načelnik OS RH Mirko Šundov istaknuo je kako žrtva hrvatskih branitelja i njihovih obitelji ne smije biti zaboravljena.''Mladi u školama moraju učiti o herojstvu branitelja. S pijetetom se sjećamo žrtava svih branitelja grada koji su branili svoje ognjište svjedočeći o časti i dostojanstvu. Hrvatska bi bila drugačija da u njoj nije Dubrovnik'', rekao je general Šundov.

Obilježavanje 25 godišnjice obrane Dubrovnika od srpsko-crnogorskog agresora počelo je jutros na Srđu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule branitelje.