'DOKTOR PROPAST' UPOZORAVA

Svijet je na rubu nove financijske krize!

04.12.2013 u 12:55

Bionic
Reading

Ekonomist Nouriel Roubini kaže da se u mnogim zemljama stvaraju uvjeti za ponavljanje krize na tržištu nekretnina, prenosi Al Jazeera Balkans

Svijet je na rubu nove financijske krize jer niske kamate u Francuskoj, Njemačkoj i drugim razvijenijim ekonomijama potiču krizno stanje na tržištu nekretnina, tvrdi poznati američki ekonomist Nouriel Roubini, prenosi Fena.

On vjeruje da će već 'napuhani baloni' na tržištu nekretnina prije ili kasnije 'eksplodirati'. Poslije toga treba očekivati novu hipotekarnu krizu i recesiju u svjetskom gospodarstvu.

Roubini, poznat i kao Doktor Propast, koji upravlja investicijskim fondom Roubini Global Economics, prvi je među poznatim međunarodnim ekonomistima predvidio izbijanje globalne financijske krize u ljeto 2008. godine.

Novi 'baloni' na tržištu nekretnina

Ističe da je ta velika kriza za posljedicu imala seriju kolapsa tržišta nekretnina u mnogim zemljama, uključujući najrazvijenije.

U tekstu koji prenosi elektroničko izdanje Project Syndikata, Roubini podsjeća da je hipotekarna kriza prvo buknula u SAD-u, razvivši se potom u veliki financijski problem koji je poslije najvećeg svjetskog gospodarstva bolno, zbog nedostatka odgovarajućeg nadzora u poslovanju banaka i drugih financijskih institucija, pogodio Veliku Britaniju, Španjolsku, Irsku, Dubai i niz drugih zemalja.

Pet godina poslije te krize opet smo svjedoci pojave novih financijskih problema, ako ne i pravih 'balona' na tržištu nekretnina u Švicarskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj i nekim drugim europskim zemljama, ali i Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, a prije svega u Velikoj Britaniji, prvenstveno u Londonu, uvjeren je Roubini.

Na tržištu brzorastućih ekonomija također, prema riječima američkog ekonomista, primjetna je pojava 'balona' na tržištu nekretnina, što je slučaj u Hong Kongu, Singapuru, Kini i Izraelu, ali i i velikim gradskim centrima kakvi se nalaze u Turskoj, Indiji, Indoneziji i Brazilu.

Uvjeti za stvaranje nove krize

'Postoji mnoštvo naznaka da su se na tržištu tih zemalja već pojavili 'baloni', cijene nekretnina brzo rastu, razlika između cijena nekretnina i zarada postala je golema i još raste, a obujam hipotekarnih kredita, u svim zajmovima domaćinstava, ostaje visok', ističe Roubini.

On također tvrdi da su se takvi 'baloni' u mnogim zemljama pojavili zbog vrlo niskih kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa.

Roubini kaže da u uvjetima slabog ekonomskog rasta, visoke nezaposlenosti i niske inflacije velika likvidnost na koju utječe novčana politika središnjih banaka dovodi do rasta cijena aktive, počevši od cijena nekretnina.

Sada se u mnogim zemljama očito stvaraju uvjeti za ponavljanje posljednje krize na tržištu nekretnina 'u usporenom režimu', ocjenjuje Roubini i zaključuje da nas je prošla kriza naučila jednostavnoj zakonitosti, a to je da 'što je veći 'balon' (hipotekarni), to će biti neugodnije suočavanje s realnošću', kaže Roubini.