ALI...

Švicarska: Ne želimo diskriminirati Hrvate

03.03.2014 u 16:02

Bionic
Reading

Hrvatska inzistira da kao članica EU-a ne može biti diskriminirana u pogledu slobode kretanja radnika u svjetlu švicarskog referenduma, dok Švicarci ponavljaju da protol kojim bi se sloboda kretanja radnika proširila i na Hrvatsku ne može biti potpisan u ovom obliku, ali da nemaju namjere ni na koji način diskriminirati hrvatske građane, izjavili su u ponedjeljak ministri unutarnjih poslova dviju zemalja

'Hrvatska inzistira da kao članica EU-a ne može biti diskriminirana, pri čemu poštujeme švicarski referendum i demokratsko pravo na odlučivanje', rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je u ponedjeljak razgovorao sa švicarskom kolegicom Simonettom Sommarugom.

Ministrica Sommaruga pozvana je na sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a kako bi objasnila što će švicarska vlada poduzeti nakon što su Švicarci na referendumu odlučili da treba uvesti kvote za radnike iz EU-a, što je u suprotnosti s bilateralnim sporazumima između EU-a i Švicarske.

'U razgovoru je istaknuta spremnost švicarske vlade da pronađe rješenje u dogovoru s hrvatskom vladom i s Europskom komisijom', rekao je hrvatskim novinarima Ostojić nakon što je bilateralno razgovarao sa švicarskom kolegicom.

Ministrica Sommaruga je prije toga, pri dolasku na sastanak, izjavila švicarskim novinarima, da je 'posve jasno da Švicarska zbog ustavnih odredbi ne može potpisati protokol na sporazum o slobodi kretanja' te da ne postoji namjera 'da se u bilo kojem obliku diskriminiraju hrvatski građani'.

Ona je istaknula da se u sljedeće tri godine, koliko švicarska vlada ima da ugradi u zakone referendumsku odluku, neće ništa promijeniti u svezi sa slobodom kretanja osoba između Švicarske i EU-a.

U Švicarskoj je 9. veljače održan referendum o ograničavanju imigracije, čime je stvorena "nova ustavna odredba" i zbog čega se ne može potpisati već parafirani protokol koji se odnosi na Hrvatsku.

Bern i Bruxelles 15. su srpnja 2013., 15 dana nakon ulaska Hrvatske u EU, parafirali dodatni protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba (AFMP) kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećava, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU.

Europska komisija je suspendirala pregovore sa Švicarskom o njezinu sudjelovanju u europskim istraživačkim programima i programu razmjene studenata Erasmus+, dok se razjasni i ne riješi novonastala situacija.